Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Vodstvo Vala 202

Tadej Košmrlj

712 prispevkov


Novinar, dnevni urednik, redaktor oddaje Evropa, osebno! - edine oddaje na Radiu Slovenija, v kateri v skoraj desetih letih še nismo gostili Slovenca. Ujamete pa ga tudi ob petkih zjutraj!


2.6.2023

Albanija

Antikviz s petimi podatki o Albaniji. Iščemo napačnega!


2.6.2023

An ban pet podgan

V Jezikanju smo z vrtčevskimi otroki in vzgojiteljico Nike Kunaver izštevali!


26.5.2023

Grčija

Antikviz s petimi podatki o Grčiji. Iščemo napačnega!


26.5.2023

Germanizmi: od bešteka do šravfencigerja

Gremo v kuhinje, delavnice in na bauštele. Morda dobite tudi kako idejo za malico ali piknik. Vreme je šajba!


19.5.2023

Kenija

Antikviz s petimi podatki o Keniji. Iščemo napačnega!


19.5.2023

Frišna oddaja o germanizmih: od šole do šporheta

Nič ne košta, če si vzamete cajt za jezikalsko župo. Z dr. Urško Krevs Birk govorimo o germanizmih. Kako v narečju rečete zavoram, štedilniku ali časopisu? Zakaj je slovenščina tako prežeta z izposojenkami iz nemščine?


12.5.2023

Zgodnje poučevanje jezikov: kdaj in koliko?

Jezikamo o zgodnjem poučevanju in učenju tujih jezikov. Razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek pravi, da je recept: vse ob pravem času in ob pravih pogojih.


5.5.2023

Monarhija

Antikviz s petimi podatki o britanski monarhiji. Iščemo napačnega!


5.5.2023

Vegapčiči, grahova hrenovka, sojina pleskavica in riževo mleko

So poimenovanja rastlinskih in brezmesnih izdelkov primerna, pravilna, dovolj jasna in povedna? “Meni se zdi v redu, če jih to potolaži,” pravi anketiranka.


21.4.2023

Sudan

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat zanimivosti, povezane s Sudanom.


21.4.2023

Narečja in glasovi: Wajdušna, Horica, Lublana ...

Z jezikoslovko Nino Pahor analiziramo glasoslovje slovenskih narečij in krajevnih govorov.


14.4.2023

Ali nas sploh lahko še kaj preseneti

Dalajlama je nastopal v eni od novic tedna, ko se je širnemu svetu opravičil, ker je po spletu zakrožil posnetek, v katerem otroku reče, naj mu posesa jezik. (Če se temu tako reče po slovensko.) In to je rekel v šali, logično. Sicer pa, ali nas sploh lahko še kaj preseneti. Pa to ni vprašanje, temveč trditev. Teden komentira Tadej Košmrlj.


14.4.2023

Sir

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat zanimivosti, povezane s sirom.


14.4.2023

Pišemo z malo ali z veliko? Božiček, dedek Mraz in silvestrovo

Po velikonočnih praznikih in pred prvomajskimi odgovarjamo na vprašanje, kako pišemo posebne in praznične dneve: z malo ali z veliko začetnico? Nastopajo svetniki, pa tudi Rdeča kapica, muca Copatarica in riba Faronika.


7.4.2023

Debelost

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat zanimivosti, povezane z debelostjo.


7.4.2023

Narečna večvrednost: najbolj 'nobel' in najbolj 'kmetavzarsko' narečje

Z dr. Tjašo Jakop in anketiranci govorimo o narečni večvrednosti - o narečnem prestižu, pa zahojenosti, nerazumevanju in zaničevanju dialektov. Ugotovitve? Vsa narečja so lepa!


31.3.2023

Učenje govora po možganski kapi

Kakšno je učenje govora po možganski kapi, natančneje afaziji? Gosta: Patricija Širca Ule, logopedinja na URI Soča in Jernej Sluga, ki je pred 25 leti doživel možgansko kap.


31.3.2023

Eifflov stolp

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat zanimivosti, povezane z Eifflovim stolpom.


24.3.2023

Gruzija

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat zanimivosti, povezane z Gruzijo.


24.3.2023

Snaha? Je to od bratove sestra mama?

Če ste mislili, da so družinski odnosi zapleteni, so poimenovanja za različna sorodstvena razmerja prava zakladnica zapletov. V tokratnem Jezikanju ugotavljamo, kdo so snaha, svakinja, sestrič, ujak, mrzli in topli bratranec. Kako že pravimo bratovi ženi? Odgovoru prisluhnite s sestrino mamo!


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt