Miha Švalj

Miha Švalj - Dnevni urednik in voditelj

pjimage (3)

O sadežih oljk in sladkih mafinih s kolerabo

Kako neužiten, trpek sadež oljke postane cenjena delikatesa in kaj vse lahko pripravimo iz korenovk in gomoljnic
Nedeljski izlet 4D

Vrhunec jeseni z zeljem in ajvarjem

Tradicionalne slovenske kuhinje si ne moremo predstavljati brez zelja, "balkanski kaviar" oziroma ajvar pa si lasti veliko narodov.
IMG_20201116_123339

Vrhunec jeseni z zeljem in ajvarjem

Če si tradicionalne slovenske kuhinje ne moremo predstavljati brez zelja, pa si "balkanski kaviar", oziroma ajvar lasti mnogo narodov
pjimage (2)

O hrani bogov in kje na Primorskem najdemo nizozemski pogum

Prva sadika kakija pri nas je bila pred prvo svetovno vojno posajena v Strunjanu, ob vznožju Brkinov pa smo preverili, kaj imata skupnega brinjevec in gin
Nedeljski izlet 4D

Česen gre skoraj v vse, v marmelade pa raje ne

V zgodovini ene najbolj nepogrešljivih vrtnin najdemo tudi podatke, da so to kulturno rastlino, ki prvotno izvira iz osrednje Azije, stari Grki uporabljali za krepitev […]
česen2

Česen gre v skoraj vse, v marmelade pa raje ne

Več o gojenju česna smo izvedeli v Črnomlju pri Gašperju Gregoriču, o pripravi marmelad z zelišči pa pri Mirjam Grilc na kmetiji pod Krvavcem
Nedeljski izlet 4D

Mimo grede: O tokcu in kostanju

Ponekod mu rečejo tukla, tokc, tokovec ali kar mošt, v tujini pa je znan kot cider. Zapostavljeno pijačo, jabolčno vino, v pregovorno vinorodni deželi zdaj […]
Lumi Lumi-6144

O(b) tokcu in kostanju

K jabolčnemu vinu, ki ga štejemo med naravne in tudi najstarejše kulturne napitke, se poda tudi pravi kostanj, divji pa je cenjen predvsem kot zdravilna rastlina
limonovec

Kako do domačih limon iz ene peške?

Vzgojiti limono ali pomarančo iz peške ni kakšna posebna umetnost, agrumi tudi zacvetijo že kot zelo mlade rastline, a prve plodove razvijejo šele po nekaj letih
20181108_143559

Hruške tepke so dobile ime po tem, da jih je bilo treba tepsti, da so padle z drevesa

V nasadu naše genske banke sadnih rastlin v kartuziji Pleterje so posajene stare sorte jablan, hrušk, orehov in češenj, iz katerih lahko pripravite marmelade z domačimi zelišči
DSC04053

Oktobrski vrtiček ter sušenje sadja in zelenjave

V prvi oddaji četrte sezone oddaje Mimo grede o enem najstarejših načinov konzerviranja sadja
65696695

Rumeno obarvana Slovenija

Kar je iz športnega zornega kota dobro, pri semaforju korone, ko se utegne rumena kmalu ugasniti in zasvetiti rdeča, pa nekoliko manj