Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Dnevno aktualni in jutranji program

Miha Švalj

463 prispevkov17.5.2024

Živimo v svetu, ki ga prežema sovraštvo

Svet je postal, hočemo, nočemo, sovražen in nasilen, poln groženj, ustrahovanja, prezira, sramotenja, ... Nasilje in sovraštvo v najširšem možnem pomenu besed postajata del našega vsakdana. In takega ga je naredila izključujoča, nasilna politika vladajočih. Priletni atentator je na Slovaškem ustrelil predsednika vlade, na Evroviziji so obtožbe o sovraštvu in grožnjah kar deževale z vseh strani, pri nas zdravniki želijo, da jih država zaščiti pred nasilneži, v Palestini se stopnjuje genocid, ...


16.5.2024

Maja Derčar: V evropsko politiko se je priplazil diskurz prezira

Slovaško in tudi Evropo je zaznamovala novica o poskusu atentata na slovaškega predsednika vlade Roberta Fica. Napadalec ga je ustrelil po seji vlade, ko se je želel premier rokovati z lokalnimi prebivalci. Politično ozračje na Slovaškem je precej razgreto, nazadnje je odmevala odločitev Ficove vlade, da ukine tamkajšnjo javno RTV in ustvari novo. Tik pred evropskimi volitvami pa marsikdo opozarja na vzpon različnih radikalnih in ekstremističnih idej. O političnem kontekstu dogodka in o tem, kakšne so razsežnosti dogodka v okviru Evropske unije, z našo dopisnico Majo Derčar.


26.4.2024

Janko Petrovec, Rim: Pred volitvami, cenzura, v Benetke in še kam

Tako kot po celi Evropi se seveda politične stranke tudi v Italiji intenzivno pripravljajo na Evropske volitve in predstavljajo liste kandidatov. Na teh listah so tudi vidna imena, ki se brez iskrene želje potegujejo za stolček v Evropskem parlamentu. Zadnje tedne se zaostrujejo odnosi med italijansko desno vlado in mediji in na RAI so težnje vlade, da cenzurira vsebine, še najbolj očitne. Tudi o dogajanju v Benetkah in kam v Italijo se splača oditi v času praznikov z našim rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem.


23.4.2024

Kako si pa ti dobil ime: Tjaša

V peti epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' svojo zgodbo deli poslušalka Tjaša. Njeno ime je v Sloveniji čisto običajno, ni pa povsod tako. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


23.4.2024

Pavza: Klemen Bobnar, devetmesečna pavza v ašramu v Indiji

Pomemben del življenja Klemna Bobnarja so oglaševanje, joga in meditacija. Že pred korono je za nekaj tednov obiskal južno Indijo in Isha Yoga Center, po vrnitvi domov pa se je odločil, da si bo enkrat v prihodnosti v tem centru vzel daljšo pavzo. Pred kratkim mu je uspelo in svoje vtise o devetmesečni pavzi, ki to niti ni bila, pa o bivanju, meditiranju, delu v velikanskem ašramu v Indiji, iskalcih resnice z vsega sveta bo delil z nami v tokratni Pavzi.


22.4.2024

Tanja Babnik: Bolnišnične OI so se v takšni obliki ohranile samo v Sloveniji

Ime tedna je Tanja Babnik, učiteljica v bolnišnični šoli Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča v Ljubljani, kjer so pripravili jubilejne 30. bolnišnične olimpijske igre. Bolni in gibalno ovirani otroci in mladostniki med zdravljenjem na igrah ohranjajo in razvijajo svojo psihofizično kondicijo, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju.


19.4.2024

Karmen Švegl, Kitajska: Ne več država poceni proizvodov, ampak država z dodano vrednostjo

Z našo azijsko dopisnico o največji slovenski gospodarski delegaciji na Kitajskem, ki poleg trgovinskih odnosov tam krepi tudi kulturno diplomacijo. Dotaknemo se še razgretih razmer na Bližnjem vzhodu in tehtamo možnosti širjenja konflikta na celotno regijo.


15.4.2024

Matija Špacapan: Klimatskim spremembam kljubujejo le stabilni gozdovi

Ime tedna je postal Matija Špacapan, gozdar in eden od organizatorjev projekta Pomladimo gozdove, vseslovenske prostovoljske akcije sajenja dreves, ki so jo z ekipo pripravili v družbi Slovenski državni gozdovi. Letošnja akcija, ki je potekala že petič, je privabila skoraj 900 prostovoljcev, skupaj pa so posadili okoli 10 tisoč dreves 14 različnih drevesnih vrst.


9.4.2024

Kako si pa ti dobil ime: Nena

V četrti epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' svojo zgodbo deli poslušalka Nena, ki že devet let živi na Bavarskem, kjer ji to ime pride še kako prav. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


9.4.2024

Pavza: Filip Ferlan prehitro v preveč odgovorno službo

Še ne 30-letni Filip Ferlan je končal srednjo strojno šolo in se zaposlil v podjetju, ki se ukvarja z obdelovanjem kovin. Počel je vse mogoče, bil med drugim strugar in varilec, vmes je diplomiral, napredoval in postal vodja skladišča. A po nekaj letih odgovornega in stresnega dela je ugotovil, da v delu ne uživa več in da se s službenimi težavami ukvarja tudi doma, predvsem pa je nenehno v stresu. Zato je dal odpoved, nekaj mesecev delal kot natakar, potem pa se odločil za počitek na Kanarskih otokih, kjer je tri mesece užival lagodno otoško življenje in si poskušal začrtati svojo pot v prihodnosti. Do kakšnih sklepov je prišel, pojasni v pogovoru.


8.4.2024

Ančka Gošnik Godec: Ilustratorka in slikarka

Ime tedna je postala Ančka Gošnik Godec, ilustratorka in slikarka z izrazitim občutkom za slovensko pokrajino in slovensko materialno dediščino. Z uspešnim utiranjem poti tej likovni zvrsti pri nas je veljavo umetniškega prispevka ilustracije potrdila tudi v velikih tokovih likovne umetnosti v drugi polovici 20. in v 21. stoletju. Je prejemnica nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo.


26.3.2024

Kako si pa ti dobil ime: Domen in Timon

V tretji epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' nas navdihujejo smučarski skakalci. Svoji zgodbi sta delila poslušalca Nives in Blaž, ki sta svoja sinova poimenovala po Domnu Prevcu in Timonu-Pascalu Kahoferju. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


26.3.2024

Pavza: Nik Škrlec, za pavzo potrebuješ pogum

Tokrat v Pavzi gostimo igralca in ustvarjalca Nika Škrleca, ki v življenju počne vse mogoče. Priljubljen TV voditelj se je nekoč na pamet naučil 3141 decimalk števila π, kot strasten potapljač na vdih pa je pod vodo z enim vdihom sestavil 10 Rubikovih kock. Vsega, česar se loti, se loti s strastjo, pa tudi analitično in celo znanstveno. Na tak način se je lotil tudi krajših odmorov ali mikro pavz med ustvarjalnim procesom (oziroma delovnim časom). Ogromno bere in razmišlja tudi o delovnih procesih in odnosih med sodelavci. Kako s pomočjo pavz poveča svojo ustvarjalnost in produktivnost, nam razloži v tokratni epizodi Pavze. Foto: Darja Štravs Tisu


19.3.2024

Kako si pa ti dobil ime: Poljanka in Šeherezada

V drugi epizodi rubrike z za zdaj še delovnim naslovom 'Kako si pa ti dobil ime?' navdih iščemo v leposlovju. Svoji zgodbi sta delili poslušalki Poljanka in Šeherezada. Če imaš na to vprašanje zanimiv odgovor, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


19.3.2024

Pavza: Peter Krajnik pešači skozi življenje

Tokratni gost Pavze je Peter Krajnik, ki si je vzel premor od sodobnih prevoznih sredstev in pešači, zadnje čase pa tudi kolesari, skozi življenje. Začelo se je pred tremi leti med kovidom, ko je iz Zaprevala pri Starem vrhu do službe v Železnikih in nazaj začel hoditi peš. Peš gre tudi v trgovino, po opravkih, na športne aktivnosti ... Avta ne potrebuje več, zato ga bo sredi leta, ko mu poteče registracija, podaril sodelavcu. Pa ni omejen samo na Gorenjsko: pred kratkim jo je peš mahnil do Ancone, peš je prišel domov z obiska na Nizozemskem, lani pa se je usedel na kolo in se odpeljal do Portugalske. Sam zase pravi, da ni samotar in mu hoja preprosto 'paše'.


14.3.2024

3,14159 ... - Dan matematike in števila pi

Število pi predstavlja razmerje med premerom kroga in njegovim obsegom. Njegove decimalke se nizajo v neskončnost in se nikoli ne ponovijo. To pomeni, da verjetno vsebujejo tudi vaš rojstni datum, EMŠO, ali pa morda številko vašega bančnega računa. 14. marec velja za dan števila pi, za svojega si ga je izbrala tudi matematika. Prav tako se je na ta dan rodil Albert Einstein in umrl Stephen Hawking.


5.3.2024

Kako si pa ti dobil ime?

Pilotna epizoda rubrike z za zdaj še delovnim naslovom Kako si pa ti dobil ime? Če imaš na to vprašanje zanimiv odgovor, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


5.3.2024

Pavza: Sabina Jugovec, ko potovanje ni dovolj in si vzameš dolgotrajno pavzo

Mlada popotnica Sabina Jugovec je po desetih letih običajnega življenja mladega človeka, ko je med redno službo poskušala čim več dopustniških dni izkoristiti za potovanja, ugotovila, da nekajtedenska potovanja preprosto ne zadostujejo več. Pustila je službo, si vzela pavzo za nedoločen čas in se sploh prvič, brez časovnih omejitev, sama podala na potovanje. Najprej po Srednji, nato Južni Ameriki. Prepotovala je Mehiko, Gvatemalo, zdaj je v Kolumbiji, kjer je spoznala veliko podobno mislečih ljudi na pavzah. Zdaj ugotavlja, kako in kam naprej. Ali nazaj.


1.3.2024

Nesrečno Sarajevo in olimpizem 40 let pozneje

V zadnji epizodi podkasta Sarajevo 1984 govorimo o zapuščini iger, o olimpizmu danes in v prihodnje ter o možnosti, da bi še kdaj zagorel olimpijski ogenj na teritoriju bivše države, recimo pri nas, v Sloveniji.


23.2.2024

"Volimo Jureka više od bureka" v ritmu Bolera

V tretjem delu podkasta Sarajevo '84 se spominjamo časa pred štiridesetimi leti, ko so olimpijsko Sarajevo zapuščali še zadnji predstavniki številnih ekip: televizijskih, radijskih, časomerilskih, gostinskih, predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja in ostali, vpleteni v izvedbo 14. zimskih olimpijskih iger. Igre so se tako končale 19. februarja 1984 in v teh dneh pred štirimi desetletji so se po svetu vrstili sprejemi za športne junake iger.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt