Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Glasbeni program

Jernej Vene

449 prispevkov


Glasbeni urednik in voditelj, ustvarja glasbene opreme za dnevni program Vala 202, v oddaji Na sceni ob torkih gosti domače glasbene novosti in njihove avtorje. Ob četrtkih zvečer v oddaji Top albumov predstavlja novosti iz tujine. Poroča s koncertov. Vedno na lovu za zanimivo glasbo.


18.1.2023

Bo! - Modra

Skupina BO! deluje že dobro desetletje. Njeni člani prihajajo iz Savinjske doline, nase so v opozorili s številnimi koncerti, ki pa so zaradi znanih vzrokov v zadnjih dveh letih zamrli. Pandemski čas so dobro izkoristili in zbrali novo glasbo za četrto ploščo Modra, na kateri tudi eksperimentirajo, a še vedno ohranjajo rokovsko rdečo nit. Več pa pevec Boštjan Meh in kitarist Robi Kugler.


4.1.2023

Kühlschrank - Konec nekega obdobja

Simon Fugina je v prejšnjih glasbenih sodelovanjih v različnih skupinah dodobra izpilili svoje videnje delovanja v našem glasbenem prostoru. Postalo mu je jasno, da bo moral za oživitev intimnejših zamisli delovati kot solist. Ob pomoči majhne ekipe je v zadnjem desetletju nabiral skladbe, ki so zbrane na plošči Konec nekega obdobja. Melanholija preveva večino pesmi na njej, Simon pa pri tem ne pozablja na večno temo – ljubezen.


28.12.2022

Na sceni - Pregled leta 2022

Konec leta kliče po pogledu nazaj. Slovenska glasbena scena ostaja plodna in ustvarjalna v mnogih slogih. Poleg preverjenih imen so se tudi v letu 2022 pojavili novinci, ki bogatijo domačo glasbeno zakladnico. Rock, pop, jazz, akustična glasba, etno,…vse to smo lahko slišali v oddaji Na sceni. Na sporedu je bilo šestintrideset oddaj.


22.12.2022

Žavbi brothers - Mali raj

Skupino Žavbi Brothers sestavlja šest bratov, ki na prvencu Mali raj ponujajo osem skladb, v katerih mešajo pop, folk in rok z okusom po nekih drugih časih. Zglede za ukvarjanje z glasbo so dobili doma, z leti pa so se oblikovali v spodobne pevce in instrumentaliste. Prav njihova mladost in njen pregovorni polet vabita k poslušanju.


14.12.2022

Vlado Kreslin in Teo Collori & Momento Cigano - Živo

Vlado Kreslin med pandemijo ni počival, po njenem koncu je tako kot številni drugi glasbeniki znova poprijel za kitaro. Organiziral je novo turnejo, s katere so posnetki na plošči Živo. Venomer v iskanju enkratnih in zelo drugačnih oblek za svoje pesmi je na njej predstavil tudi nekatere, ki jih ni izvajal že več kot četrt stoletja. Spremljal ga je kitarist Teo Collori s skupino Momento Cigano.


23.11.2022

Društvo mrtvih pesnikov - 30 Izštekani z godalnim orkestrom Corcoras

Skupina Društvo mrtvih pesnikov je po treh desetletjih od izdaje prvega albuma Iskanje izdala prvo vinilno ploščo Društvo mrtvih pesnikov 30 – Izštekani z godalnim kvartetom Corcoras. Gre za koncertno izdajo, ki so jo možje posneli ob tridesetem jubileju. Svojo glasbeno pot predstavljajo z vrtiljakom pesmi iz vseh obdobij skupine, dodali so tudi eno novost. Več o plošči 30 pa pevec Alan Vitezič in kitarist Peter Dekleva.


16.11.2022

Bordo - Izgubljeni

Srce in duša imena Bordo je Tomaž Štular, ki še vedno pozorno opazuje svet. Zadnji dve leti sta se ga tako globoko dotaknili. Glasba na plošči Izgubljeni nosi konkretno sporočilnost in družbeno kritiko, a v skoraj nerešljivih situacijah riše izhod in poglablja vero v boljši jutri.


9.11.2022

Blaž Mencinger - Ujetnik spominov

Kitarist, avtor in pevec Blaž Mencinger v svojo glasbo tke ponotranjene pripovedi, ki jih hudomušno preliva v zunanji svet. Na ljubezen ter na vesele in žalostne dogodke gleda s kančkom samoironije, na prvencu Ujetnik spominov pa predstavlja pop, indie in jazz.


13.10.2022

O knjigi Davea Grohla Pripovedovalec

Tokrat v Noticah o knjigi Pripovedovalec. Gre za skupek zgodb slavnega glasbenika, pevca in režiserja Dava Grohla. Nabor zgodb iz njegovega bogatega življenja bo zagotovo zanimiv za vse ljubitelje skupine Nirvana, pa tudi za tiste, ki bi radi podrobneje spoznali njegovo celotno življenjsko pot. O knjigi več v pogovoru s prevajalcem Simonom Demšarjem.


12.10.2022

Tomaž Domicelj - Jubilej

Kantavtor Tomaž Domicelj je več kot polstoletno glasbeno pot zaznamoval z dvojno zbirko Jubilej s posnetki s šestih koncertov, ki so potekali na treh prizoriščih v Križankah v Ljubljani. Kako je izluščil skladbe, ki so reprezentativne za njegov opus, in kako je razvijal njihov potencial v koncertno glasbeno podobo, je razkril v naši oddaji.


5.10.2022

Krshkopoljac - Nova normala

Štirje možakarji iz Posavja so se zbrali v skupini Krshkopoljac z namenom čiščenja strupenih smeti, ki so se naselile v številne človeške duše, in začeli ustvarjati besno ter jezno glasbo nekje na presečišču punka in garažnega rocka. Prvenec Nova normala prinaša enajst skladb, od katerih sta jih približno pol predstavila kitarist Tomi Gregel in bobnar Frenk Les.


28.9.2022

Tomaž Zorko Zore s soustvarjalci - Lepo in toplo nam je tukaj

Dolenjski avtor in instrumentalist Tomaž Zorko - Zore je predstavil ploščo Lepo in toplo nam je tukaj, na kateri je zbral glasbo, ki pokriva dobo od sredine sedemdesetih let do danes. V petnajstih skladbah ga lahko spoznate kot raznovrstnega avtorja, ki je ustvarjal v številnih novomeških skupinah, bil pa je tudi kantavtor. Plošča je sestavni del trilogije, ki jo zaokrožata še pesniška zbirka in knjiga.


21.9.2022

Avtomobili - Sijaj

Legendarna primorska zasedba Avtomobili neprekinjeno deluje že štirideset let. Ta visoki jubilej njeni člani obeležujejo z enajstim studijskim albumom Sijaj. Nova glasba je še vedno prepoznavno »avtomobilska«, tematika pa valuje od potovanj po svetu in Sloveniji ter do drugih svetov, o katerih boste imeli priložnost razmisliti sami. Marsikaj zanimivega je razkril pevec in avtor besedil Marko Vuksanović.


16.9.2022

Kontrabant - Vidno je nevidno

Prekmurska skupina Kontrabant je zakorakala v četrto desetletje delovanja. Vsebina skladb in besedil na novi plošči Vidno je nevidno odraža različna stanja malega, na videz nepomembnega človeka, ki pa svoje okolje in družbo gradi s pridnimi rokami. Kot pravi njen vodja Bela Szomi, je treba večkrat pogledati podrobneje, saj se namreč v vsakem človeku skriva veliko več, kot je očem vidno na prvi pogled.


9.9.2022

Poletni namig: Andrej Šifrer

Kantavtor Andrej Šifrer že petinštirideset let skrbi, da Slovenci zastrižemo z ušesi, ko nas opozori na pomembne stvari. Velja za legendo med slovenskimi glasbeniki, saj je avtor številnih ponarodelih skladb. Na devetnajstih ploščah se je nabralo veliko skladb, ki so že ponarodele, kar je za vsakega ustvarjalca največja nagrada. V današnjem poletnem namigu bo ob orisu osebnega poletnega razpoloženja delil tudi dva namiga za širjenje obzorij duha.


7.9.2022

Joker Out - Demoni

Mladeniči iz skupine Joker Out so po izdatnem koncertiranju v zadnjem letu pridno delali v studiu in postali lastniki drugega albuma Demoni. Glasbeno so drznejši kot prej, še vedno se zanašajo na speven in konkreten pop rock, s katerim bodo tudi v drugo navdušili najzvestejše navijačice in navijače. Več o glasbi in stanju duha v skupini pa na obisku v studiu Vala 202 kitarski dvojec v sestavi Kris Guštin in Jan Peteh.


22.6.2022

Marko Smiljanić Things People Say

Klasično izobraženi kitarist Marko Smiljanić na plošči Things People Say pušča prosto pot zamislim, ki se stegujejo v jazz, fusion in blues. Skladbe pogosto koncipira kompleksno, a pri tem ne pretirava. Njegova instrumentalna glasba išče pot do ušes, ki so odprta za različne sloge.


16.6.2022

B - kompleks Americana po slovensko

B-kompleks je skupina, ki deluje pod vodstvom mariborskega kitarista Boštjana Zorca. Prvenec Americana po slovensko meša žanre, kot jih tudi ta izvorno ameriški glasbeni slog. Mariborska mešanica združuje blues, country, folk, bluegrass in slovenski rokovski dotik. Skladbe so aranžmajsko prijetne, besedila pa življenjska ter na trenutke žgoče normalna in realna.


15.6.2022

50 let: Glasbeno uredništvo nekoč in danes

Zgodbe o 50. letih Vala 202 so pisali in jih še pišejo mnogi glasbeni uredniki in zunanji sodelavci. V drugi zgodbi o glasbi na Valu 202 boste slišali, kako so se tega lotevali na začetku, kako so ustvarjali posebne glasbene dogodke in kakšna bo glasbena politika Vala 202 v prihodnje.


8.6.2022

Batista Cadillac Batista Cadillac

Sprva dvojec Batista Cadillac se je sčasoma razvil v polnokrven šestčlanski bend. Če zadnji čas svetovne glasbene smernice kažejo na obujanje zvokov preteklih obdobij, ugotavljam, da imamo tudi pri nas glasbenike in avtorje, ki so prevzeli to štafeto. Batista Cadillac to počnejo z veseljem, spretno krmarijo med šolanim muziciranjem na najvišji ravni in poglobljenim avtorskim pristopom izkušenih glasbenih kolegov. O prvencu, ki je naslovljen po skupini, sta v oddaji spregovorila pevec Urban Lutman in kitarist Matija Koritnik.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt