Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Dnevno aktualni in jutranji program

Aleš Smrekar

306 prispevkov


Novinar, voditelj, dnevni urednik od pet do glave zastrupljen z radijskim etrom.


24.11.2023

Modernizacija slovenskih gorskih centrov

Smučarski navdušenci že nestrpno čakajo začetek nove smučarske sezone, saj ta po dolgem času prinaša tudi novosti na slovenskih smučiščih. Kar devet gorskih centrov je bilo uspešnih na razpisu za nepovratna sredstva iz evropskega sklada React, tako da po dolgih letih suše lahko govorimo o nekakšni modernizaciji naših gorskih centrov.


21.11.2023

Tri mesece po poplavah: Plazovi na Gorenjskem

V občini Gorenja vas - Poljane so četrti dan po poplavah našteli 210 plazov, zdaj so jih sanirali nekje deset odstotkov. V prvih dneh so bila od sveta odrezana cela naselja, zdaj, v sicer zelo veliki občini po površini, ki ima veliko stranskih dolin in 380 kilometrov cest, ni dostopa le do štirih hiš. Nekaj časa so bili odrezani tudi domačini v dolini Hrastnice na Škofjeloškem. A tam ni samo poplavljala Hrastnica, v kraju Sveta Barbara se je za hišo sprožil 150 metrov dolg plaz, ki zdaj miruje, sanacija pa bo dolgotrajna.


15.11.2023

S popravljeno jadrnico do sedmega mesta

Po 14. dneh, 14. urah, 45. minutah in 8. sekundah jadranja na jadrnici Ashika 2, je v cilj druge etape oziroma v cilj tokratne regate Minitransat, ki jo prirejajo že od leta 1977, v nedeljo prijadral slovenski ekstremni jadralec Uroš Kraševac. Dosegel je sedmo mesto, v seštevku obeh etap pa se je uvrstil na peto mesto v razredu prototipov, kar je najboljši slovenski oceansko regatni dosežek.


7.11.2023

Kanin, spirala (ne)odgovornosti

Inšpektorat za žičniške naprave, ki deluje v sklopu Ministrstva za infrastrukturo, je na podlagi strokovno-tehničnega pregleda oktobra zaustavil obratovanje krožno kabinske žičnice Kanin. Ker je obratovanje smučišča brez dostopne žičnice logistično nemogoče, je edino slovensko visokogorsko smučišče zdaj zaprto in nič ne kaže, da bi bilo lahko drugače. To zimo krožno kabinska žičnica zagotovo ne bo prevažala smučark in smučarjev, decembra ji tako ali tako poteče obratovalno dovoljenje. Ampak ves zaplet sploh ni presenetljiv, če upoštevamo, da bo omenjena naprava kmalu praznovala abrahama. Kdo je torej kriv, da se je Kanin znašel v položaju, ki bo najbolj prizadel domačine v Bovcu in okolici, ugotavljamo v tokratnem Vročem mikrofonu.


7.10.2023

Škofja Loka: Brat kapucin Jože Smukavec

V Škofji Loki se družimo z raznolikimi obrazi srednjeveškega mesta in pospremimo 1050. obletnico prve omembe kraja. Menihi? Redovniki? Kapucini? To niso sopomenke. V Škofji Loki najdemo tudi kapucinsko cerkev, kjer deluje šest bratov kapucinov. Eden izmed njih, brat Jože Smukavec, o sobivanju z meščani in ljubezni do sočloveka. Če gre sam po ulici, pripoveduje, ljudje mislijo, da je iz muzeja.


7.10.2023

Škofja Loka: Organizator teka na Lubnik Igor Drakulič

V Škofji Loki se družimo z raznolikimi obrazi srednjeveškega mesta in pospremimo 1050. obletnico prve omembe kraja. Ločan Igor Drakulič je poznan kot novinar in organizator teka štirih mostov, že tradicionalno pa so se tekači podali tudi na Lubnik trail ali tek na Lubnik, kjer premagajo 14 kilometrov in 859 višinskih metrov.


9.9.2023

Toni in Rajko Vodišek: Naveza, ki še posebej zaživi, ko ima veter v jadrih

Koprčan in olimpijski podprvak v kajtanju razreda formula kite Toni Vodišek je najprej blestel v mladinskih kategorijah, kar trikrat zapored je bil svetovni prvak, potem pa to nadaljeval še v članski konkurenci. Krivec za to, da je Toni sploh pristal v konkurenci jadralcev, pa je njegov oče Rajko. Kakšen šport je kajtanje? Kako se olimpijski adut pripravlja na bližajočo se preizkušnjo?


9.9.2023

Sečoveljske soline: Nič komarjev, premalo soli

Sonce in veter sta zavetnika solinarjev. Sta božanstvi, h katerima se obračajo po pomoč. Ju malikujejo. Letos jim kaj prida nista bila naklonjena. Zaradi poletnih nalivov se je proizvodnja soli ustavila za več mesecev.


10.8.2023

Apokaliptične razmere po poplavah v Zgornji Savinjski dolini

Poveljnik Civilne zaščite za zahodno Štajersko, Janez Melanšek pravi, da deset gorskih kmetij oskrbujejo s helikopterjem, prioriteta ostajata ureditev cestne povezave Ljubno – Luče in ureditev struge reke Savinje. Iz Okonine v občini Ljubno poročata Aleš Smrekar in Matija Mastnak.


10.8.2023

Nejcu iz Trbiža danes rušijo hišo

Statiki so le odmahnili z roko in povedali, da ni več mogoče čakati, hišo je treba porušiti. Rešili so, kar so lahko, in s prijatelji izpraznili tri tedne staro stanovanje. Od petih objektov bo ostal le tri leta star hlev.


8.8.2023

Kaj s poplavljeno električno napeljavo in belo tehniko?

Razsežnosti največje humanitarne katastrofe, ki je prizadela Slovenijo, se rišejo vsak dan posebej. Potem ko je voda ponekod že našla staro strugo in v poplavljenih objektih že brnijo vodne črpalke in razvlažilci, se pojavljajo vprašanja kaj z električno napeljavo in z belo tehniko, ki je bila v stiku z vodo.


5.8.2023

Poljanska dolina: Hišo bo treba najprej odkopati

Naša terenska ekipa se je prebila tudi do Gorenje vasi in Srednje vasi v Poljanski dolini. Veronika Gnezda in Aleš Smrekar, ki sta se pogovarjala z domačini, sporočata, da za takšne razmere, kjer je na eni strani postošila Sora na drugi strani pa zemeljski plazovi, zmanjka besed.


5.8.2023

Škofja Loka: Nosečnico uspešno rešili s helikopterjem

Na terenu v Škofji Loki sta Aleš Smrekar in Veronika Gnezda. Sporočata, da so razmere povsem drugačne kot v petek. Sogovorniki poudarjajo, da se počasi vračajo v stare tirnice, ampak vseeno poudarjajo, da do nekaterih še niso niti prišli.


24.7.2023

Na otoku Zlarin odprli muzej koral

Koralni grebeni so eno izmed najbolj čudovitih življenjskih okolij na svetu. Lahko jih primerjamo le še z deževnim gozdom ob Amazonki. Toda tudi ta čudoviti svet ogrožajo vedno višje temperature morja. Pa seveda lovci, ki marsikje na črno še vedno lovijo korale.


25.7.2023

Vrhunec turistične sezone

Na Hrvaškem so že pred sezono napovedovali rekorden obisk turistov, a so zaradi višjih cen ponekod doživeli ravno nasprotno zgodbo. Kako pa kaže turistični sezoni pri nas, potem ko naj bi bilo na primer v Portorožu v vrhuncu sezone manj ljudi, kot so pričakovali.


17.6.2023

Borut Rovšček, nekdanji profesionalni kolesar

Borut Rovšček, nekdanji profesionalni kolesar in domačin v Tolmina, ki je klanec na Kolovrat po njegovih besedah prevozil n-krat.


16.6.2023

Jože Valenčič, nekdanji kolesar: "Drese smo naložili, da nas je k tlom vleklo"

75-letni nekdanji kolesar je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja eden najboljših kolesarjev na območju nekdanje države. S kolesarstvom se je začel ukvarjati dokaj pozno, pri 18 letih. Doma niso bili navdušeni nad tem, da kolesar, saj so imeli kmetijo, kjer je bilo treba delati.


16.6.2023

Mojca Širok, Bruselj: Roglič in Pogačar tema vsakodnevnih pogovorov

Pogovor z našo dopisnico iz Bruslja "kolesari" mimo morebitnih kolesarskih odmevov v sosedah Belgije, v Franciji in na Nizozemskem. Na kak način se čuti ogrevanje pred francoskim Tourom in ali odmeva Rogličevo zmagoslavje na Giru glede na to, da tekmuje za nizozemsko ekipo Jumbo Visma? Mojca Širok poroča, da sta tako Tadej Pogačar kot Primož Roglič del vsakodnevnih pogovorov v Belgiji. Govorimo pa tudi o tem, da tako kot v Ljubljani tudi v Bruslju vladajo gradbena dela, pa visokih cenah v supermarketih, za konec pa tudi o novem škandalu, ki se bo razplamtel v Evropski komisiji.


9.6.2023

Ugled

Prvi polni junijski teden tega leta je bil kar bogat z bolj in manj pomembnimi dogodki. Saj veste, vsake oči imajo svojega malarja, tako da je pomembnost relativna. Za Aleša Smrekarja, ki je pripravil tokratno Petkovo centrifugo, je bil najpomembnejši ponedeljkov začetek vračanja v RTV normalnost. Če v tem ponorelem svetu sploh lahko govorimo o normalnosti. Ali o ugledu.


23.5.2023

Bodo turistično sezono rešili delavci iz Azije?

Beg kadra iz gostinstva je v zadnjih dveh letih po epidemiji koronavirusne bolezni postal še očitnejši. V javnosti so se pred kratkim pojavile informacije, da želi premier Robert Golob že letošnjo turistično sezono reševati z delavci s Filipinov, kjer namerava vlada odpreti konzulat. Je to sploh lahko rešitev, glede na to, da slovenski turizem temelji na doživetjih, ki jih ponujajo slovenski običaji in tukajšnji prebivalci? Kako reševati zagato, s katero se spoprijemajo tudi v drugih gospodarskih panogah?


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt