Anatomija motoristove vožnje, to je bila tema, iskanje odgovorov na vprašanja, ki jih skopa statistika ne ponudi.

Anatomija motoristove vožnje. Iskanje odgovorov na vprašanja, ki jih skopa statistika ne ponudi

Lahko bi rekli, da smo končno prišli korak ali dva naprej v iskanju vzrokov, zakaj se dogajajo prometne nesreče, v katerih so udeleženi motoristi. Pred dnevi je bil zanimiv dogodek, posvet, pogovor okoli motoristov, ki so pogosto problem in hkrati rešitev. Anatomija motoristove vožnje, to je bila tema, iskanje odgovorov na vprašanja, ki jih skopa statistika ne ponudi. Andrej Brglez poudarja, da je bilo lani žrtev med motoristi res več kot predlani, a na tovrstne podatke je treba pogledat širše, tudi motoristov je vedno več. Ob cestah, ki so tudi med vzroki za nesreče motoristov, je naslednji pomemben element obvladovanje veščin, kar razloži inštruktor varne vožnje v AMZS centru varne vožnje na Vranskem Vojko Safran. Kaj se dogaja v motoristovi glavi, zakaj pretiravajo, pa skuša razumeti  psihologinja in psihoterapevtka ter seveda tudi dolgoletna motoristka Irma Žuman.

Zdaj pa še malo na štiri kolesa. Glede na težave in zamude pri proizvodnji oziroma dobavi večine osebnih avtomobilov je preteklo kar nekaj mesecev od uradne predstavitve Oplovega grandlanda, da smo ga končno lahko podrobneje spoznali. Kako zgleda, vemo. Izrazito prenovljen je sprednji del, ki je dobil značilno oplovo podobo – imenujejo jo vizir. Žarometi seveda svetijo v LED tehniki, za doplačilo pa so na voljo t.i. Intellilux pametni matrični žarometi, ki delovanje prilagajajo načinu vožnje in voznim razmeram. Vsak žaromet je sestavljen iz 84 segmentov, vsak se posebej prilagaja razmeram pred avtomobilom tako da delujejo nemoteče za druge udeležence v prometu. Stvar deluje zares elegantno. V LED tehniki svetijo tudi zadnje luči, novost pa je tudi napis »grandland« na sredino pokrova prtljažnika. Podobnost z mokko in novo astro je zaznati tudi v notranjosti, ki pa se seveda dotika tudi francoskega sorodstva. Nekaj stikal so obdržali, nova pa je instrumentna plošča, ki omogoča prikaz slike infrardeče kamere – tehnologija je povzeta po bratrancu, Peugeotu 5008.

Nas je obiskal grandland z 1.2 litrskim turbobencinskim motorjem, ki zmore 96 kilovatov moči – motorizacija se nam zdi povsem primerna, dobro deluje tudi osemstopenjski samodejni menjalnik, ki ga sicer tudi že poznamo. Zadnje čase se nam dogaja, da povprečje porabe pri bencinskih motorjih približamo šestim litrom, no, pri grandlandu smo bili bližje sedmim litrom. Cena testnega vozila z najvišjo stopnjo opreme Ultimate in še z nekaj dodatki (tudi s sistemom za nočni vid, ki zaznava živa bitja 100 metrov pred vozilom) znaša blizu 42 tisočakov.

 

Janez Martinčič