Številni se najbrž spomnite, kako smo aprila 2019 dobili prvo fotografijo črne luknje sploh, nekakšno podobo črnega kroga z ognjenim obročem, ki je tedaj osupnila znanstvenike in laike. Fotografija, pod katero se je podpisala več kot 200-članska znanstvena skupina Event Horizon Telescope, je veljala za najnatančnejšo fotografijo, kar jih je kdaj naredilo človeštvo. Tri leta pozneje je skupina preciznost še izpopolnila in radijske teleskope usmerila proti središču naše galaksije, kjer kraljuje črna luknja Strelec A. V pogovoru z astrofizikom in profesorjem na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko dr. Tomažem Zwittrom pa več tudi o popolnem Luninem mrku, ki ga bomo lahko gledali na rano ponedeljkovo jutro.

Končno lahko vidimo, kaj se skriva v središču naše galaksije, v pogovoru z astrofizikom prof. Zwittrom pa spomnimo tudi na prihajajoči popoln Lunin mrk

Številni se najbrž spomnite, kako smo aprila 2019 dobili prvo fotografijo črne luknje sploh, nekakšno podobo črnega kroga z ognjenim obročem, ki je tedaj osupnila znanstvenike in laike. Fotografija, pod katero se je podpisala več kot 200-članska znanstvena skupina Event Horizon Telescope, je veljala za najnatančnejšo fotografijo, kar jih je kdaj naredilo človeštvo. Tri leta pozneje je skupina preciznost še izpopolnila in radijske teleskope usmerila proti središču naše galaksije, kjer kraljuje črna luknja Strelec A*.

V pogovoru z astrofizikom in profesorjem na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko dr. Tomažem Zwittrom pa spomnimo tudi na popoln Lunin mrk, ki bo v ponedeljek zgodaj zjutraj. Pojav, ki ga bo mogoče videti na zahodni do jugozahodni strani neba, bo poseben, ker bo v svoji popolni fazi sovpadal tudi z vzhodom Sonca.

Če boste mrk gledali in posneli tudi kakšno fotografijo, bomo veseli utrinkov na naš elektronski naslov val202@rtvslo.si.

Maja Ratej, Tomaž Zwitter