Ob dnevu slovenske zastave smo se z grafičnim oblikovalcem Tomatom Koširjem pogovarjali o tem, kako zastave komunicirajo z državljani: zakaj lahko slovensko hitro zamenjamo s kakšno drugo in kakšni sta po drugi strani sporočilnost in prepoznavnost ukrajinske zastave.

Grafični oblikovalec Tomato Košir o tem, kako zastave komunicirajo z državljani in zakaj lahko slovensko zastavo hitro zamenjamo s kakšno drugo

Danes je dan slovenske zastave. Kot je pokazal nedavni zaplet z njenim izobešanjem v Kijevu, bi se veljalo pogovoriti o njeni slabi prepoznavnosti. Da pa za to nikoli ni prepozno, je med drugim razmišljal tudi eden najopaznejših slovenskih oblikovalcev vizualnih komunikacij Tomato Košir:"Slovenska zastava je bila oblikovana v naglici, brez tehtnega razmisleka stroke. Tej ni bila dana zadostna priložnost, da ustvari državne insignije, ki zadevajo sodobno državo."

"Preprostost je v vizualnih komunikacijah običajno prednost. Ta nekompleksnost prinaša veliko zmožnost reprodukcije v najrazličnejših oblikah, medijih, materialih. Ukrajinska kombinacija dveh razpoznavnih barv to absolutno ima. Slovenci te preprostosti nimamo na nobeni ravni. Imamo pa potencial."

Maja Ava Žiberna