Od prejšnjega ponedeljka je mogoče na Upravnih enotah po Sloveniji naročiti nove, biometrične osebne izkaznice. Več kot 20 tisoč vlog zanje so sprejeli prvih nekaj dni prejšnjega tedna in prve izkaznice naj bi začele prihajati na naslove naročnikov v začetku tega tedna. O tem in novih funkcionalnostih elektronske osebne izkaznice, ki omogoča elektronski podpis in elektronsko identifikacijo smo že poročali, ta teden pa se je vse skupaj malce zapletlo. To, da bodo nove osebne izkaznice prišle do naslovnikov z nekaj dnevno zamudo še ni največja težava, kajti vsaj še dva tedna ne bomo mogli uporabljati ne digitalnega podpisa ne elektronske identifikacije, vgrajene na čip nove kartice.

Gost pogovora:
Peter Grum, generalni direktor Direktorata za informatiko na Ministrstvu za javno upravo

Direktorat za informatiko na Ministrstvu za javno upravo: Predvidoma bodo izkaznice za vloge, ki so bile oddane prejšnji ponedeljek in delno v torek, odpremljene danes

Od prejšnjega ponedeljka je mogoče na upravnih enotah po Sloveniji naročiti nove, biometrične osebne izkaznice. Več kot 20.000 vlog zanje so sprejeli prvih nekaj dni prejšnjega tedna in prve izkaznice naj bi začele prihajati na naslove naročnikov v začetku tega tedna. O tem in novih funkcionalnostih elektronske osebne izkaznice, ki omogoča elektronski podpis in elektronsko identifikacijo, smo že poročali, ta teden pa se je vse skupaj malce zapletlo. To, da bodo nove osebne izkaznice prišle do naslovnikov z nekajdnevno zamudo, še ni največja težava, kajti vsaj še dva tedna ne bomo mogli uporabljati ne digitalnega podpisa ne elektronske identifikacije, vgrajene na čip nove kartice. 

Gost pogovora:

Peter Grum, generalni direktor Direktorata za informatiko na Ministrstvu za javno upravo 

Miha Švalj