Na Kongresnem trgu pred Univerzo v Ljubljani so raziskovalci in raziskovalke, ki so zaskrbljeni zaradi aktualnega dogajanja na področju visokega šolstva in znanosti na Shodu za znanost opozorili na nepremišljeno in politično motivirano ustanavljanje novih javnih raziskovalnih zavodov. Osrednji poudarek shoda slovenskih raziskovalk in raziskovalec je bil, da denar za naložbe v družbo znanja zaradi avtokratskega vodenja ministrstva, pristojnega za znanost, in vlade na sploh, odteka v vprašljive, z ničemer strokovno utemeljene strankarske projekte. Kamen spotike je želja po nerazumno hitrem postopku združitve novomeških zasebnih fakultet in visokošolskega zavoda, kar bi pripeljalo do ustanovitve nove, javne univerze.

Shod za znanost: odgovorni naj bolje poskrbijo za obstoječe univerze in raziskovalne inštitute

Na Kongresnem trgu pred Univerzo v Ljubljani so raziskovalci in raziskovalke, ki so zaskrbljeni zaradi aktualnega dogajanja na področju visokega šolstva in znanosti na Shodu za znanost opozorili na nepremišljeno in politično motivirano ustanavljanje novih javnih raziskovalnih zavodov. Osrednji poudarek shoda slovenskih raziskovalk in raziskovalec je bil, da denar za naložbe v družbo znanja zaradi avtokratskega vodenja ministrstva, pristojnega za znanost, in vlade na sploh, odteka v vprašljive, z ničimer strokovno utemeljene strankarske projekte. Kamen spotike je želja po nerazumno hitrem postopku združitve novomeških zasebnih fakultet in visokošolskega zavoda, kar bi pripeljalo do ustanovitve nove, javne univerze.

Slovenske raziskovalke in raziskovalci podpirajo decentralizacijo in regionalizacijo znanstvene dejavnosti, vendar ob predpostavki, da akterji in institucije, ki dobivajo javni denar, dosegajo znanstvene kriterije odličnosti.

Sogovornice in sogovorniki:

Prof. dr. Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta in predsednik Koordinacije raziskovalnih inštitutov Slovenije - KOsRIS

Prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerzve v Ljubljani in član Rektorske konference RS

Prof. dr. Marina Lukšič Hacin, članica Organizacijskega odbora Shoda za znanost in raziskovalka na ZRC SAZU

Udeleženke in udeleženci Shoda za znanost

Miha Švalj, Kaja Ravnak