Zakaj so cene letalskih kart lahko različne, če jih iščete na dveh različnih lokacijah? Kako bi bil lahko algoritem pravičnejši ob tem, da sta njegovi nalogi sledenje in opazovanje uporabnikov? Neja Berger je diplomirana filmska in televizijska montažerka in novinarka Radia Študent. V magistrski nalogi se ukvarja z vplivom tehnologije na družbeno realnost. V Odbiti razmišlja o algoritmični odgovornosti in podjetjih, ki preprodajajo naše podatke.

Algoritmična pravičnost, preprodajalci podatkov in Posteo. Neja Berger je montažerka in novinarka

Zakaj so cene letalskih kart lahko različne, če jih iščete na dveh različnih lokacijah? Kako bi bil lahko algoritem pravičnejši ob tem, da sta njegovi nalogi sledenje in opazovanje uporabnikov?

Neja Berger je diplomirana filmska in televizijska montažerka in novinarka Radia Študent. V magistrski nalogi se ukvarja z vplivom tehnologije na družbeno realnost. V Odbiti razmišlja o algoritmični odgovornosti in podjetjih, ki preprodajajo naše podatke.

Zapiski:

  1. Algoritmična pravičnost
  1. Preprodajalci podatkov
  1. Priporočilo

Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj.

Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Dosegljiva sva tudi na naslovu: odbita@rtvslo.si

Anže Tomić, Maruša Kerec