Duhovnik Janez Cerar je član misijonske družbe lazaristov, ki je preživel spolno zlorabo, soustanovitelj in koordinator zavoda Dovolj je, katerega poslanstvo je zaščita žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Sloveniji

Duhovnik Janez Cerar je član misijonske družbe lazaristov, ki je preživel spolno zlorabo. Je soustanovitelj in koordinator zavoda Dovolj je, katerega poslanstvo je zaščita žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Sloveniji. Z Gorazdom Rečnikom sta se pogovarjala tudi o veselju zmage nad smrtjo, dialogu, kjer ni na prvem mestu nauk, še manj ideologija, ampak človek, pa tudi o telefonskem klicu, ko je bil na drugi strani papež Frančišek.

"Ne samo, da je včasih najlažje molčati, človek se zateče v svoj notranji svet tudi zato, da se zavaruje, včasih je molk priložnost, če govorimo o žrtvi in preživelem zlorabe, da v sebi postavi stvari na pravo mesto. Druga stvar je pa molk, ki prihaja s strani institucij ali družbe, ali molk, ki prihaja s strani odgovornih, ki bi se morali s to zlorabo soočiti. In najvišja stopnja tega molka je slavni mafijski izraz za molčečnost, molk omerta." 

Marca 2020 je Janeza Cerarja poklical papež in ga povabil k sebi: "Srečanje mi je ostalo v izjemnem spominu, ker je bil Frančišek prvi predstojnik Katoliške cerkve, ki me je poslušal. Poslušal in slišal."

Gorazd Rečnik