Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

V studiu:
 
Izbor glasbe:  
0
 
30
30
V ŽIVO
Glasbeni SOS

Priporočamo

Vroči mikrofon Zakaj Slovenije ne zanimajo polarne raziskave?

Slovenija je leta 2019 kot 54. država podpisala Antarktični sporazum, temu koraku bi moral slediti strateški načrt sodelovanja slovenskih znanstvenikov pri polarnih raziskavah, a se zaradi podajanja pristojnosti med ministrstvi ni zgodilo nič. Naša država bi morala namreč pristopiti tudi k ustreznim mednarodnim sporazumom, kot je, recimo, Madridski protokol, ki zagotavljajo potrebno pravno podlago in mednarodno logistično podporo. Brez njih so slovenski raziskovalci prikrajšani za samostojno delo na območjih Arktike in Antarktike, in podporo drugih mednarodnih raziskovalnih institucij. Zakaj so polarne raziskave v dobi podnebnih sprememb izjemnega pomena in zakaj bi morala biti zraven tudi Slovenija?

Zgodbe Drevo ima zgodbo: Tisa v Stranah

Ustavimo se v Stranah, zelo stari in najvišje ležeči vasi na pobočju Nanosa v postojnski kotlini. Na tem prostoru raste najdebelejša in po ljudskem izročilu najstarejša slovenska tisa. Tukaj je izhodišče planinske poti na Nanos, zato se na klopci v tisini senci skoraj vedno kdo zadržuje. Čeprav je tisa precej redek drevesni primerek, sta pri cerkvi svetega Križa, kamor se odpravimo mi, kar dve. Starejša in mogočnejša, ki jo podrobneje predstavimo, raste nad izvirom. Naši predniki so zato rekli, da je tukaj sveti kraj, tisa pa je bila pri njih večkrat označena za predmet čaščenja. Čemu vse je bila priča, koga je spoznala in morda odgnala?

Tour 202 Pogačar bo pred Girom aktivno počival

Koledar enodnevnih kolesarskih klasik na najvišji ravni je prej kot ne končan. Zaključek na preizkušnji Liege – Bastogne – Liege je po dveh letih znova dobil Tadej Pogačar, ki se bo na začetku maja prvič podal na dirko Po Italiji.

Jutro 202 Pavza: Klemen Bobnar, devetmesečna pavza v ašramu v Indiji

Pomemben del življenja Klemna Bobnarja so oglaševanje, joga in meditacija. Že pred korono je za nekaj tednov obiskal južno Indijo in Isha Yoga Center, po vrnitvi domov pa se je odločil, da si bo enkrat v prihodnosti v tem centru vzel daljšo pavzo. Pred kratkim mu je uspelo in svoje vtise o devetmesečni pavzi, ki to niti ni bila, pa o bivanju, meditiranju, delu v velikanskem ašramu v Indiji, iskalcih resnice z vsega sveta bo delil z nami v tokratni Pavzi.

Ime tedna Tanja Babnik: Bolnišnične OI so se v takšni obliki ohranile samo v Sloveniji

Ime tedna je Tanja Babnik, učiteljica v bolnišnični šoli Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča v Ljubljani, kjer so pripravili jubilejne 30. bolnišnične olimpijske igre. Bolni in gibalno ovirani otroci in mladostniki med zdravljenjem na igrah ohranjajo in razvijajo svojo psihofizično kondicijo, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju.

Nedeljski gost Josipina Ana Červek: O endokanabinoidnem sistemu bi se nedvomno morali učiti v šolah

Primarijka Josipina Ana Červek je vso svojo aktivno delovno dobo posvetila onkološkim bolnikom ter uvedla številne nove metode zdravljenja. Med drugim je uvajala medikamentozno hormonsko zdravljenje bolnic z rakom dojk, ustanovila pa je tudi oddelek za akutno paliativno oskrbo. V zadnjih letih svoje profesionalne kariere je uvajala zdravljenje s kanabinoidi. Njeno delo je pogosto odstopalo od standardnih principov.

Glasba

Izštekani Izštekani Bowrain

Pianist, skladatelj in glasbeni producent Tine Grgurevič Bowrain je nenavadna, široka, nepredvidljiva glasbena osebnost. Svojo večžanrskost, nadžanrskost, lahko bi rekli tudi nežanrskost predstavlja v tokratni oddaji Izštekani na Valu 202. Na pot se podaja z več kot dvajsetčlansko posadko: z godalnim triom, s pevskim zborom in s številnimi gostujočimi pevci. Prerez skozi pestro delo zadnjih let mu bodo med drugimi pomagali izvesti basist Jani Hace, tolkalka Lola Mlačnik, pajdaš iz dua Not Exactly Lost Luka Uršič Kalu ter pevke Kiki, Maša Bogataj in Marina Martensson. Akustičnost ni vprašanje, pač pa imperativ.

Glasba svetov Glasba svetov

DRUGA GODBA 40 Ideja o ustanovitvi festivala Druga godba sega v leto 1984, ko so si Stane Sušnik, Zoran Pistotnik in Bojan Kavčič zamislili, da bi občinstvu ponudili tiste glasbene zvrsti in izvajalce, ki takrat niso imeli priložnosti, da bi se s svojo glasbo predstavili na katerem koli odru, prizorišču na območju takratne skupne države Jugoslavije. Tomaž Purkart je pripravil zanimiv pogovor in v ogledalo časa postavil štiri goste. Zoran Pistotnik in Bogdan Benigar bosta kronološko prevetrila festival z organizacijskega vidika, svojo festivalsko zgodbo nam bo skozi fotografski objektiv povedal mojster črno-bele fotografije Žiga Koritnik, Jane Weber pa je zaslužen, da so posnetki koncertnega dogajanja postali tudi pomembni arhivski zvočni dokumenti festivala Druga godba.

RH 202 RH 202 in Tim Urbanya | 437 | Zlata

Novosti domačih in tujih ustvarjalcev elektronskih ritmov ter mešanica melodičnega housa in techna izpod rok ukrajinske didžejke Zlate. 01. Jamie xx ft. Honey Dijon - Baddy On The Floor 02. SG Lewis & Dj Seinfeld - Simple Times 03. Inner City - Good Life (Remastered) (Dantiez & Hugo Cantarra 2024 Remix) 04. Dino DZ - Pray 4U 05. Bob Sinclar - Mathar 06. David Morales & Wh0 vs. Sam Frandisco & Steve Martano - Needin’ U 07. LF SYSTEM - Lift You Up 08. Enzo is Burning - Loco 09. deadmau5 - Not Exactly (Rebüke Remix) 10. Sonny Fodera ft. blythe - Mind Still 11. Kassian - Yena 12. Afriqua - Da Whip 13. Wu-Tang Clan - Gravel Pit (Verso Edit) 14. Dombresky & JADED - Sound Of The Drums (Calussa VIP Mix) 15. Digitalism - Zdarlight 16. Eli & Fur - Insomnia 17. Kidnap ft. Leo Stannard - Overgrown

Galerija Nia Archives – Silence Is Loud

Galerija predstavlja raznovrstne umetnine. Če je radijska, pač zvočne umetnine. Valovska Galerija daje prednost pred kratkim predstavljenim glasbenim delom.

Proti etru, spet ta muzika Nova plata Shabake!

Na obratu novi album Shabake Hutchingsa z naslovom Perceive Its Beauty, Acknowledge Its Grace (Impulse!, 2024), ki pomeni novo ustvarjalno poglavje po tem, ko je dokončno odložil svoj paradni inštrument saksofon (kar pomeni tudi konec njegovih bendov Sons Of Kemet in The Comet is Coming), lotil pa se študija in igranja širokega nabora flavt. Poleg tega poslušamo tudi nekaj z nove male plošče avstralskih hipnotikov Glass Beams in napoved prihajajoče plošče britanskega hiphopa Oscarja #Worldpeace-a. 01 Oscar #Worldpeace feat. Bawo - Gets Like Dat 02 Pratt & Moody - Creeping Around 03 Karriem Riggins - Affectionate Overture 04 Jembaa Groove feat. Gyedu-Blay Ambolley - Agya 05 Glass Beams - Mahal 06 Glass Beams - Orb 07 Kolonel Djafaar - Ponyard 08 Kolonel Djafaar - Whatever Happened to the Common 09 Sun Atlas - THE SOURCE 10 Shabaka Hutchings - Insecurities 11 Shabaka Hutchings - Body To Inhabit 12 Shabaka Hutchings - Living 13 On-Ly - Bosco I

Cederama Fabiana Palladino - Fabiana Palladino

Do sedaj je bila Fabiana Palladino znana le ko članica spremljevalnih zasedb drugih pop zvezd. Podobno kot njen slavni oče Pino, eden najbolj zaposlenih studijskih in koncertnih električnih basistov zadnjih štirih dekad. Mimogrede, kdo se ne spomni Pinovega ekskluzivnega zvoka brezprečkastega basa na prebojnih posnetkih angleškega pop matadorja Paula Younga. Naposled pa ima, sicer že v zreli glasbeni dobi, svoj prvenec tudi pevka in pianistka Fabiana Palladino. Fabianin istoimenski album je še en pop eksot, saj nas njegova zvočna konstrukcija nemudoma povede v drugo polovico osemdesetih, to je v čas, ko so svoja najboljša dela predstavljali Prince, Janet Jackson, Hall & Oates idr. Fabiana Palladino zveni odločno bolj moderno, a vendar bo že cederamski uvod naznanil kratkotrajen povratek Valu še kako sladkega uroka edinstvene zimzelenke Waterfall, dekliškega dvojca ali sekcije Prinčevega benda Wendy & Lisa.

Notice Kontradikshn - Vesolje posodil kolegu

Posavski Kontradikshn je malce svojevrstna glasbena skupina. Bila je že označena za eno redkih slovenskih elektro-rokovskih atrakcij. Po kaljenju na tujih odrih fantje niso nikoli pozabili na domača prizorišča in pričakujejo koncertno živahno poletje 2024. Skupina je po lanskem dobro sprejetem albumu Ahead of Ourselves ravno pred izidom prve skladbe v slovenščini Vesolje posodil kolegu, ki bo premiero doživela 24. aprila.

Na sceni Samo Šober - Pasti

Sposobnost tenkočutnega zaznavanja sveta, dogodkov in njihovih posledic za naša življenja je odlika kantavtorja Sama Šobra. Vsakodnevni impulzi so mu narekovali nova besedila in melodije, tako je v zadnjih treh letih nabral nove ideje in jih zavil v glasbeni ovoj, ki valuje od folka do popa, bluesa in countryja. Poseben čar daje plošči Pasti zven akustičnih inštrumentov.

Jutranji koncert pri Andreju Lara Baruca živo pri Andreju

Od trenutka, ko so ušesa spoznala Ti si se bal, ves čas, ko sta se predvajala albuma Beenarni sistem in Mindhacker, do zdaj, ko je zunaj Boutique 99: četrt stoletja po začetku končno živo z bendom - Lara Baruca!

Na sceni Bort Ross – K tebi odpeljem svoje srce

Šentjernejski milozvočni kantavtor in producent Bort Ross predstavlja drugi album s toplim naslovom K tebi odpeljem svoje srce. Na njem boste našli vse od nežnejših balad, ki zaokrožajo tudi njegov debitantski album Sančo Pansa izpred osmih let, pa do živahnejših, bendovskih melodij. Skozi leta preoblikovanja gradiva so besede nadomestile besede, melodije melodije, nekatere skladbe so ostale na tleh, druge pa sedle na prava mesta. Iz njih so se rodile nove zgodbe, podrobno o njih pa njihov avtor.

Notice Capital Crew - Victoria Beckham

Novosti domače glasbene scene

Jutro

Jutro 202 Kako si pa ti dobil ime: Tjaša

V peti epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' svojo zgodbo deli poslušalka Tjaša. Njeno ime je v Sloveniji čisto običajno, ni pa povsod tako. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.

Jutro 202 Pavza: Klemen Bobnar, devetmesečna pavza v ašramu v Indiji

Pomemben del življenja Klemna Bobnarja so oglaševanje, joga in meditacija. Že pred korono je za nekaj tednov obiskal južno Indijo in Isha Yoga Center, po vrnitvi domov pa se je odločil, da si bo enkrat v prihodnosti v tem centru vzel daljšo pavzo. Pred kratkim mu je uspelo in svoje vtise o devetmesečni pavzi, ki to niti ni bila, pa o bivanju, meditiranju, delu v velikanskem ašramu v Indiji, iskalcih resnice z vsega sveta bo delil z nami v tokratni Pavzi.

Antikviz Kovanci

Pet podatkov o kovancih, iščemo napačnega!

Jezikanje Veverica in veveriček ter ris in risa

V tokratni jezikovni zgodbi nastopajo veveriček, risa, volkulja in ... samica morskega psa. S pomočjo jezikoslovca in strokovnjaka Andreja Salobita odgovarjamo na veliko podobnih vprašanj in tem. Denimo, ali je panda moškega ali ženskega spola? Kako se imenuje samec lastovke? Kaj pa samica pava?

Jutranji koncert pri Andreju Lara Baruca živo pri Andreju

Od trenutka, ko so ušesa spoznala Ti si se bal, ves čas, ko sta se predvajala albuma Beenarni sistem in Mindhacker, do zdaj, ko je zunaj Boutique 99: četrt stoletja po začetku končno živo z bendom - Lara Baruca!

Jutro 202 UgibAnja: Atene, Marta Bon in Nigerija

Kombinacija športa, torej gibanja, in kviza z Anjo nam ponuja radijsko igro z zelo preprostimi pravili. Tri vprašanja, trije odgovori. V finalu pa poiščemo športnika ali športnico, ki vse te odgovore povezuje.

Jutro 202 Pavza: Nika Radjenovič s kolesom s Kilimandžara

Nika Radjenovič se je s kolegico Andrejo Jagodic kot prva Slovenka s kolesom spustila s Kilimandžara. Njuna odprava ni imela le avanturistične note, ampak sta v ospredje postavili opolnomočenje žensk. V Tanzaniji sta spletli vezi z Eliakeney, lastnico turistične agencije, ki zaposluje predvsem vodnice in skrbi, da so za svoje delo dostojno plačane. Eliakeney je najmlajša od 14 otrok v družini in s svojim delom dosega pomembne premike. Nika in Andreja pa sta odpravo posvetili tudi tragično preminuli prijateljici.

Antikviz Avstrija

Pet podatkov o Avstriji, iščemo napačnega!

Jezikanje Tadej Grum: Tako kot videči z zaslona, slepi berejo z vrstice

Gost Jezikanja je Tadej Grum, slepi študent novinarstva, ki na Valu 202 opravlja prakso. Pripoveduje o svojem izobraževanju in delu, kako je opravljal splošno maturo – in kako slepi na primer zgolj s tipanjem prepoznajo in določijo kvadratno funkcijo. Pojasnil je, kako posluša, bere in pripravlja novinarske prispevke, kako deluje vrstica in zakaj se ne dotikamo njegove psičke Jessice.

Globalna vas Od snežnih kucljev do restavracije na Mauriciusu

Nekdanji slovenski vrhunski deskar na snegu je to podlago zamenjal za veličastno valovje obale otoške afriške državice, ki ga je očarala že pred leti, ko je tja hodil na priprave. Vse presežke svoje energije pa iz tekmovalnih dejavnosti preusmeril v uresničevanje projekta odprtja restavracije. Rok Flander ni le njen investitor ali lastnik, temveč je vseskozi zraven tudi s svojimi rokami: med drugim je skupaj z lokalnimi mizarji in drugimi obrtniki poskrbel za skoraj vso notranjo opremo, ki temelji na med seboj različnih si unikatnih kosih pohištva, pretežno iz tam pridobljenega lesa, ki so ga v času kolonializma uporabljali pri graditvi. "V življenju se moraš znati ustaviti, šele takrat se pri človeku pokaže njegov pravi jaz," zatrjuje Rok, ki je že med športno kariero (pa nikakor zaradi kakšnega manka vrhunskih uvrstitev na največjih svetovnih tekmovanjih) rad poudarjal, da je zanj tekmovalni vidik dejavnosti sekundarnega pomena in da mora v vsem, kar počne, uživati, sicer tudi rezultatov ni.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E05: Studio Kif-Kif

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. Enega izmed tovrstnih trenutkov smo ujeli tokrat v Studiu Kif-Kif. Pogovoru s producentom Žaretom Pakom se je pridružil tudi pevec zasedbe Big Foot Mama Grega Skočir. Med drugim sta obujala spomine na leto 1995 in nastanek albuma Nova pravila.

Aktualno

Vroči mikrofon Zakaj Slovenije ne zanimajo polarne raziskave?

Slovenija je leta 2019 kot 54. država podpisala Antarktični sporazum, temu koraku bi moral slediti strateški načrt sodelovanja slovenskih znanstvenikov pri polarnih raziskavah, a se zaradi podajanja pristojnosti med ministrstvi ni zgodilo nič. Naša država bi morala namreč pristopiti tudi k ustreznim mednarodnim sporazumom, kot je, recimo, Madridski protokol, ki zagotavljajo potrebno pravno podlago in mednarodno logistično podporo. Brez njih so slovenski raziskovalci prikrajšani za samostojno delo na območjih Arktike in Antarktike, in podporo drugih mednarodnih raziskovalnih institucij. Zakaj so polarne raziskave v dobi podnebnih sprememb izjemnega pomena in zakaj bi morala biti zraven tudi Slovenija?

Zgodbe Drevo ima zgodbo: Tisa v Stranah

Ustavimo se v Stranah, zelo stari in najvišje ležeči vasi na pobočju Nanosa v postojnski kotlini. Na tem prostoru raste najdebelejša in po ljudskem izročilu najstarejša slovenska tisa. Tukaj je izhodišče planinske poti na Nanos, zato se na klopci v tisini senci skoraj vedno kdo zadržuje. Čeprav je tisa precej redek drevesni primerek, sta pri cerkvi svetega Križa, kamor se odpravimo mi, kar dve. Starejša in mogočnejša, ki jo podrobneje predstavimo, raste nad izvirom. Naši predniki so zato rekli, da je tukaj sveti kraj, tisa pa je bila pri njih večkrat označena za predmet čaščenja. Čemu vse je bila priča, koga je spoznala in morda odgnala?

Kulturnice Od korzeta do žaketa

V Mestnem muzeju Ljubljana si vse do 23. februarja prihodnje leto lahko ogledate razstavo Od korzeta do žaketa: Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850–1950. Razstava je zasnovana kot sprehod skozi zgodovino oblačenja in združuje približno štiristo kosov iz tekstilne zbirke muzeja.

Ime tedna Tanja Babnik: Bolnišnične OI so se v takšni obliki ohranile samo v Sloveniji

Ime tedna je Tanja Babnik, učiteljica v bolnišnični šoli Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča v Ljubljani, kjer so pripravili jubilejne 30. bolnišnične olimpijske igre. Bolni in gibalno ovirani otroci in mladostniki med zdravljenjem na igrah ohranjajo in razvijajo svojo psihofizično kondicijo, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju.

Nedeljski gost Josipina Ana Červek: O endokanabinoidnem sistemu bi se nedvomno morali učiti v šolah

Primarijka Josipina Ana Červek je vso svojo aktivno delovno dobo posvetila onkološkim bolnikom ter uvedla številne nove metode zdravljenja. Med drugim je uvajala medikamentozno hormonsko zdravljenje bolnic z rakom dojk, ustanovila pa je tudi oddelek za akutno paliativno oskrbo. V zadnjih letih svoje profesionalne kariere je uvajala zdravljenje s kanabinoidi. Njeno delo je pogosto odstopalo od standardnih principov.

Radiovedni Zakaj so modrice najprej modre in potem spreminjajo barvo?

Tudi to pomlad je naša radiovedna ekipa združila moči z nadobudnimi učenci Osnovne šole Poljane. Radovedni sedmošolci so tisti, ki v roke vzamejo naš snemalnik z rdečo gobico ter se z njim in našimi novinarkami odpravijo na lov za odgovori. V drugi epizodi posebne serije Radiovednih sta se Ajdi Kus pridružili 12-letni Sofia in Elisa.

Petkova centrifuga Vlada zakon džungle

Ali v svetu, v katerem vlada zakon džungle, kot pravi sloviti pakistansko– britanski politični aktivist, pisatelj, novinar, zgodovinar in javni intelektualec Tariq Ali, sploh lahko govorimo o časti? Izraelci so ob prestrezanju iranskih projektilov istočasno brezsramno napadali Gazo.Ta teden so Združeni narodi izpostavili, da je vojna v Gazi tudi vojna proti ženskam. Združeni narodi, ki so, ob vseh aktualnih krizah, večino časti že davno izgubili. Vlada kriza vodenja oziroma vodenje kriz ob krizi pravih, častnih voditeljev – na koncu pa največjo ceno vedno plačajo nedolžni.

18. vzporednik Karmen Švegl, Kitajska: Ne več država poceni proizvodov, ampak država z dodano vrednostjo

Z našo azijsko dopisnico o največji slovenski gospodarski delegaciji na Kitajskem, ki poleg trgovinskih odnosov tam krepi tudi kulturno diplomacijo. Dotaknemo se še razgretih razmer na Bližnjem vzhodu in tehtamo možnosti širjenja konflikta na celotno regijo.

Aktualno 202 Vijoličaste krave in jajca iz tovarne

Zakaj se nekateri mladi odločajo za kmetovanje? Kako se prebijajo skozi papirologijo in birokratske absurde? Zakaj trepetajo, ko na primer ob cvetenju viljamovk, tik preden jih ujamejo v steklenice, zapade sneg? Kaj se dogaja z malimi kmetijami, kaj z ekološkimi? In kaj lahko prispeva dopolnilna dejavnost, kot je turizem? Tudi to so vprašanja, na katera bomo slišali odgovore v reportaži s turističnih kmetij podravske in pomurske regije, ne bo pa manjkal niti recept za ajdovo pokovko.

Proti etru Kako prikazat ilustracijo na več načinov in v različnih merilih?

S tem se veliko ukvarja oblikovalski biro Sara&Sara, ki sta ga ustanovili arhitektki Sara Badovinac in Sara Škarjica, avtorici postavitve obeh razstav slovenskih ilustratorjev, ko je bila Slovenija častna gostja na Frankfurtskem in na Bolognskem knjižnem sejmu. Biro Sara&Sara je specializiran za oblikovanje izdelkov ter prostorskih instalacij, ki so bolj povezane z umetnostjo.

Kulturnice Likovna umetnost izraža duh časa: kam in kako gremo?

Beneški bienale je bil ustanovljen leta 1895 kot mednarodna razstava umetnosti mesta Benetke. Že prvo leto je dosegel svetovno prepoznavnost z več kot 200.000 obiskovalci, sodelovali pa so umetniki iz šestnajstih držav. Leta 1932 se mu je prvi pridružil Mednarodni filmski festival, ki je danes najstarejši filmski festival na svetu. Dve leti pozneje se je pridružil še Mednarodni gledališki festival, po drugi svetovni vojni pa tudi plesni in glasbeni ter bienale arhitekture. Po šestih desetletjih ostaja Beneški bienale največja svetovna razstava sodobne vizualne umetnosti. Zakaj je Beneški bienale še vedno pomemben in kakšen pomen ima v današnjem času?

Globalna vas

Globalna vas

463 epizod

Od snežnih kucljev do restavracije na Mauriciusu

15 min

Vrhunski kuharji so kot organizirana vojska

15 min

Živi v avtu

17 min

Na rojstnem dnevu hčerke mafijskega šefa

17 min

V Ekvadorju se potresa spominjajo z nostalgijo

18 min

Kako petletniku razložiti, kaj je menstruacija?

15 min

Šport 202

Naval na šport Hokej na ledu in odbojka

Slovenski hokejisti se odpravljajo v Pariz, kjer jih čakata prijateljski tekmi s francosko reprezentanco. Ti bosta zadnji pred svetovnim prvenstvom v Bolzanu. V finalu državnega prvenstva odbojkaric pa se bodo zvečer še tretjič pomerile Kamničanke in Mariborčanke. Kamničanke bi z zmago že potrdile naslov državnih prvakinj.

Športna zgodba Olimpijske kvalifikacije jadralcev

Za jadralce se končujejo olimpijske kvalifikacije oziroma regata zadnjih možnosti, kakor pravijo tekmi v kraju Hyeres. Za zadnje vozovnice v Pariz se poteguje tudi številčna slovenska reprezentanca.

Naval na šport Kolesarstvo in hokej

Nadaljevanje sezone cestnega kolesarstva na najvišji ravni prinaša večetapne preizkušnje. Najprej dirko po Romandiji, ki ji bo sledila slovita dirka po Italiji. Po odpovedi nekaterih najboljših posameznikov je na tej izrazit favorit za zmago Tadej Pogačar. V popoldanskih športnih minutah ponujamo še del najnovejše epizode podkasta Žoga je okrogla, v kateri sta osrednji temi domače nogometno prvenstvo in konec evropskih klubskih tekmovanj.

Tour 202 Pogačar bo pred Girom aktivno počival

Koledar enodnevnih kolesarskih klasik na najvišji ravni je prej kot ne končan. Zaključek na preizkušnji Liege – Bastogne – Liege je po dveh letih znova dobil Tadej Pogačar, ki se bo na začetku maja prvič podal na dirko Po Italiji.

Naval na šport Kolesarstvo in odbojka

V Liegu se je za kolesarje končal del sezone, ki je prinašal enodnevne klasike. Na koledarju sledijo večetapne preizkušnje, med katerimi je tudi slovita dirka po Italiji. Na lanski je zmagal Primož Roglič, na letošnji bo osrednji favorit za zmago Tadej Pogačar. Ob kolesarstvu se posvetimo še finalu odbojkarskega prvenstva med ljubljanskim ACH Volleyjem in kamniškim Calcitom.

Športna zgodba Zmaga Tadej Pogačarja za konec sezone spomladanskih klasik

V Belgiji se je s četrtim spomenikom sezone, dirko med krajema Liege in Bastogne, končala sezona enodnevnih spomladanskih klasik. Nadaljevanje prinaša boje na večetapnih preizkušnjah, kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar pa misli že usmerja proti dirki po Italiji.

Žoga je okrogla Gorenc-Stanković in Horvat s Sturmom stremita k naslovu avstrijskega prvaka

Manj kot dva meseca sta ostala do začetka evropskega prvenstva v nogometu, do takrat pa bomo v podkastu Žoga je okrogla pogosto gostili slovenske reprezentante. Prva postaja je Gradec. Pri Sturmu izstopata Jon Gorenc Stankovič in Tomi Horvat. Njun prihod v klub sovpada v vzponom Sturma. Odkar je Gorenc Stanković prišel v Gradec, se je klub vedno uvrstil v Evropo. Od leta 2020 naprej je bil tretji, drugi in v minuli sezoni, ko je na avstrijsko Štajersko prestopil še Tomi Horvat, znova drugi. Oba sta postala nosilca igre, med navijači sta izjemno čislana. V podkastu lahko slišite, kaj pravita o trenerjih, ki sta ju vodila, med drugimi so to Klopp, Tuchel in Šimundža, kaj so vrhunci njune dosedanje kariere ter kako sta reagirala v težkih trenutkih. Jon Gorenc Stanković je bil več kot eno leto odstoten z igrišč po hudi poškodbi kolena, Tomi Horvat pa je na koncu prejšnje sezone izgubil mesto v prvi postavi, potrpežljivo čakal na svoje priložnosti, v tej pa je najboljši strelec ekipe. S slovenskima reprezentantoma se pogovarjata Luka Petrič in Jože Pepevnik.

Naval na šport Kolesarstvo in odbojka

V državnem prvenstvu odbojkaric se bo zvečer nadaljevala finalna serija med Mariborčankami in Kamničankami, v Belgiji pa so kolesarji pripravljeni na start četrtega spomenika sezone, na dirko med krajema Liege in Bastogne.

Športna zgodba Evropski pokal v slalomu na divjih vodah

Kajakaška zveza Slovenije na tacenskih brzicah gosti mednarodno tekmovanje v slalomu na divjih vodah. Domača tekma za slovenske predstavnike in predstavnice je ena najpomembnejših v letu, po tej se bo namreč oblikovala reprezentanca za sezono 2024.

Naval na šport Hokej na ledu, košarka in slalom na divjih vodah

Slovenski hokejisti so se v Bytomu v sklopu priprav na svetovno prvenstvo v Italiji še drugič pomerili s Poljsko. Do začetka prvenstva v Bolzanu jih čakata še dve prijateljski tekmi s Francijo. V domačih športnih dvoranah se končuje državno prvenstvo košarkaric, tik pred začetkom nove sezone pa so slalomisti na divjih vodah.

Naval na šport Hokej na ledu, košarka in slalom na divjih vodah

Slovenski hokejisti so se v Bytomu v sklopu priprav na svetovno prvenstvo v Italiji še drugič pomerili s Poljsko. Do začetka prvenstva v Bolzanu jih čakata še dve prijateljski tekmi s Francijo. V domačih športnih dvoranah se končuje državno prvenstvo košarkaric, tik pred začetkom nove sezone pa so slalomisti na divjih vodah.

Najnovejše

Vroči mikrofon Zakaj Slovenije ne zanimajo polarne raziskave?

Slovenija je leta 2019 kot 54. država podpisala Antarktični sporazum, temu koraku bi moral slediti strateški načrt sodelovanja slovenskih znanstvenikov pri polarnih raziskavah, a se zaradi podajanja pristojnosti med ministrstvi ni zgodilo nič. Naša država bi morala namreč pristopiti tudi k ustreznim mednarodnim sporazumom, kot je, recimo, Madridski protokol, ki zagotavljajo potrebno pravno podlago in mednarodno logistično podporo. Brez njih so slovenski raziskovalci prikrajšani za samostojno delo na območjih Arktike in Antarktike, in podporo drugih mednarodnih raziskovalnih institucij. Zakaj so polarne raziskave v dobi podnebnih sprememb izjemnega pomena in zakaj bi morala biti zraven tudi Slovenija?

Zgodbe Drevo ima zgodbo: Tisa v Stranah

Ustavimo se v Stranah, zelo stari in najvišje ležeči vasi na pobočju Nanosa v postojnski kotlini. Na tem prostoru raste najdebelejša in po ljudskem izročilu najstarejša slovenska tisa. Tukaj je izhodišče planinske poti na Nanos, zato se na klopci v tisini senci skoraj vedno kdo zadržuje. Čeprav je tisa precej redek drevesni primerek, sta pri cerkvi svetega Križa, kamor se odpravimo mi, kar dve. Starejša in mogočnejša, ki jo podrobneje predstavimo, raste nad izvirom. Naši predniki so zato rekli, da je tukaj sveti kraj, tisa pa je bila pri njih večkrat označena za predmet čaščenja. Čemu vse je bila priča, koga je spoznala in morda odgnala?

Izštekani Izštekani Bowrain

Pianist, skladatelj in glasbeni producent Tine Grgurevič Bowrain je nenavadna, široka, nepredvidljiva glasbena osebnost. Svojo večžanrskost, nadžanrskost, lahko bi rekli tudi nežanrskost predstavlja v tokratni oddaji Izštekani na Valu 202. Na pot se podaja z več kot dvajsetčlansko posadko: z godalnim triom, s pevskim zborom in s številnimi gostujočimi pevci. Prerez skozi pestro delo zadnjih let mu bodo med drugimi pomagali izvesti basist Jani Hace, tolkalka Lola Mlačnik, pajdaš iz dua Not Exactly Lost Luka Uršič Kalu ter pevke Kiki, Maša Bogataj in Marina Martensson. Akustičnost ni vprašanje, pač pa imperativ.

Naval na šport Hokej na ledu in odbojka

Slovenski hokejisti se odpravljajo v Pariz, kjer jih čakata prijateljski tekmi s francosko reprezentanco. Ti bosta zadnji pred svetovnim prvenstvom v Bolzanu. V finalu državnega prvenstva odbojkaric pa se bodo zvečer še tretjič pomerile Kamničanke in Mariborčanke. Kamničanke bi z zmago že potrdile naslov državnih prvakinj.

Jutro 202 Kako si pa ti dobil ime: Tjaša

V peti epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' svojo zgodbo deli poslušalka Tjaša. Njeno ime je v Sloveniji čisto običajno, ni pa povsod tako. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.

Jutro 202 Pavza: Klemen Bobnar, devetmesečna pavza v ašramu v Indiji

Pomemben del življenja Klemna Bobnarja so oglaševanje, joga in meditacija. Že pred korono je za nekaj tednov obiskal južno Indijo in Isha Yoga Center, po vrnitvi domov pa se je odločil, da si bo enkrat v prihodnosti v tem centru vzel daljšo pavzo. Pred kratkim mu je uspelo in svoje vtise o devetmesečni pavzi, ki to niti ni bila, pa o bivanju, meditiranju, delu v velikanskem ašramu v Indiji, iskalcih resnice z vsega sveta bo delil z nami v tokratni Pavzi.

Jutranja kronika Ob 30-letnici Ekonomsko-socialnega sveta opozorila o odsotnosti socialnega dialoga

Sindikati in delodajalci se bodo danes, ob 30-letnici delovanja Ekonomsko-socialnega sveta, sešli na neformalnem srečanju, na katero jih je povabil predsednik vlade Robert Golob. Namena srečanja sta obuditev socialnega dialoga in vnovično celovito delovanje Ekonomsko-socialnega sveta. Drugi poudarki oddaje: - Zunanji ministri Evropske unije sprejeli razširitev sankcij proti Iranu; ob zavedanju o nujnosti pomoči Ukrajini pa za zdaj brez konkretnih ponudb. - V New Yorku se je začelo sojenje nekdanjemu predsedniku Trumpu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju. - Ob svetovnem dnevu knjige Društvo slovenskih pisateljev organizira literarno branje na vrtu Lili Novy, založba Sanje pa tradicionalno Noč knjige.

Športna zgodba Olimpijske kvalifikacije jadralcev

Za jadralce se končujejo olimpijske kvalifikacije oziroma regata zadnjih možnosti, kakor pravijo tekmi v kraju Hyeres. Za zadnje vozovnice v Pariz se poteguje tudi številčna slovenska reprezentanca.

Jutranja kronika Ob 30-letnici ESS srečanje sindikatov, delodajalcev in vlade.

Sindikati, delodajalci in predstavniki vlade se bodo danes - ob 30-letnici delovanja Ekonomsko socialnega sveta - sešli na neformalnem srečanju. Glavni namen je obuditev socialnega dialoga. Ta je pomembna civilizacijska pridobitev, meni nekdanji predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič in dodaja, da je osnova za dialog interes z vseh treh socialnih partnerjev. Ostali poudarki oddaje: - Evropski zunanji ministri v Luksemburgu razširili sankcije proti Iranu. - Prebivalci Gaze podvrženi dolgoročnim duševnim boleznim. - Ljubljanski mestni svet potrdil prejemnike občinskih nagrad.

Radijski dnevnik Predsednica Pirc Musar in kolegi iz sosednjih držav na Brdu pri Kranju poudarili, da je delitev na stare in nove članice preživeta

Predsedniki Slovenije in njenih sosed so si bili na Brdu enotni glede pozitivnih učinkov članstva v Evropski uniji. Razlike pa so se pokazale pri vprašanju, kam bi se morala povezava razvijati v prihodnje. Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar sicer meni, da naša regija nekaterim kandidatkam za članstvo pomeni zgled sobivanja. Drugi poudarki oddaje: - Odbor za finance podprl vladno načrtovanje primanjkljaja, fiskalni svet kritičen - Slovenska veleposlanica v Izraelu na zagovoru zaradi podpore palestinskemu članstvu v Združenih narodih - Deskljani bodo poslej lahko pili čisto vodo

Naval na šport Kolesarstvo in hokej

Nadaljevanje sezone cestnega kolesarstva na najvišji ravni prinaša večetapne preizkušnje. Najprej dirko po Romandiji, ki ji bo sledila slovita dirka po Italiji. Po odpovedi nekaterih najboljših posameznikov je na tej izrazit favorit za zmago Tadej Pogačar. V popoldanskih športnih minutah ponujamo še del najnovejše epizode podkasta Žoga je okrogla, v kateri sta osrednji temi domače nogometno prvenstvo in konec evropskih klubskih tekmovanj.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt