Za Tamaro Zidanšek se je začel najlepši del sezone, ko se igra na peščenih igriščih. Spodbudno ga je začela – z reprezentanco se je prebila med najboljših 26 na svetu.. Štajerka je trenutno 27-ta na svetovni lestvici. Z Lukom Petričem se je pogovarjala o svojem vzponu med najboljše, kako so ji lanski uspehi pomagali, da je še bolj zaupala v proces treningov in dela, pa tudi o svojem odraščanju, ko se je odločala, kateremu športu se bo posvetila. Povedala je, da je hitro postala zrela, saj že od malih nog potuje na turnirje širom sveta, spregovorila pa je tudi o svojih rutinah in navadah, s katerimi vzdržuje disciplino v svojem življenju profesionalne teniške igralke.

Tamara Zidanšek o svojem vzponu med najboljše, o lanskih uspehih in o odraščanju

Tamara Zidanšek je bila od majhnih nog talentirana za šport. Njen nekdanji in dolgoletni trener Zoran Kranjc se rad spominja prvega srečanja z njo. Na nogometnem igrišču se je podila za žogo in tudi po koncu tekme ni imela dovolj. Odlična je bila tudi na belih strminah, kjer je bila večkrat najboljša v skupnem seštevku v svoji starostni kategoriji v deskanju na snegu.

"Med deskanjem in tenisom zame nikoli ni bila težka odločitev. Vedno sem dala več fokusa na tenis in vedno sem šla raje na tenis kot na deskanje."

Postopoma je začela vse bolj izstopati na peščenih igriščih. Sprva še ni sodila v vrh, a se je iz leta v leto prebijala naprej in se prelevila iz najboljše v svoji sredini, med najboljše v državi, do ene najboljših na svetu. Konec februarja je bila že 22. na svetovni lestvici. Največji preskok ji je uspel v Parizu lani, ko je postala druga Slovenka v zgodovini po Mimi Jaušovec, ki se je prebila tako daleč na enem od največjih štirih turnirjev na svetu.

"Ko delam, mi ni težko delati. Vem, da ko naredim nekaj dobrega zase, se dobro počutim. Mogoče mi je zaradi tega lažje, saj vem, da bo delo prineslo neko nagrado."

Zidanškova se počuti kot disciplinirana oseba. Učinek treningov se je lani videl v fizični pripravljenosti. Pomembna pa sta tudi dober počitek in učinkovita regeneracija, ki sta ključna za moderne profesionalne športnike.

"Zelo hitro sem bila primorana postati samostojna. Od mladih let se spopadaš s toliko čustvi, ko sovrstniki hodijo v šolo in so normalni najstniki."

Mnogi v tenisu skušajo cilje spraviti v določene okvirje, ki so pogosto povezani s številkami. Zidanškova pa ima cilje precej bolj prizemljene. Bolj so podobni tistim, ki jih imamo vsi ostali, ki nismo profesionalni športniki. Iskanje ravnovesja med pravo mero dela in discipline, tenisa in uživanja. To je eden najboljših načinov za srečo in dobro počutje. Posledično pride tudi pripravljenost na izzive, ki jih prinaša življenje profesionalnega športnika.

Luka Petrič