Renaultev električni megane, ki so nam ga predstavili v teh dneh, prinaša s seboj tudi kartico za polnjenje, ki zajema 500 polnilnih mest pri nas, z njo pa lahko polnimo baterijo tudi na mnogih polnilnih mestih v tujini. A polnjenje je le ena izmed tegob, s katerimi se spoprijemajo uporabniki električnih avtomobilov, vprašanj in dilem je še kar nekaj, razmišlja tudi Andrej Brglez. Zapeljemo Mitsubishijevega križanca eclipse cross in mazdo3 ter poročamo o predstavitvi Citroenovega berlinga in Renaultevega novega električnega megana.

Jasno je, da ne bomo zamenjali vseh avtomobilov na klasični pogon za električne - kljub izjemnemu marketingu, ki spremlja prodor električnega pogona

Kar od danes do jutri ne bomo vseh avtomobilov na klasični pogon zamenjali za električne, to je jasno. Jasno je tudi, da ne bomo zamenjali vseh, da bo ponudba še vedno tudi drugačna - kakšna pač že bo v prihodnosti. Električni Renault megane, ki so nam ga predstavili v teh dneh, prinaša s seboj tudi kartico za polnjenje, ki zajema 500 polnilnih mest pri nas, z njo pa lahko polnimo baterijo tudi na mnogih polnilnih mestih v tujini. Polnjenje je ena od tegob, s katerimi se soočajo uporabniki električnih avtomobilov, vprašanj in dilem pa še še kar nekaj, razmišlja tudi Andrej Brglez.

Da bi trdili, da je Mazda3 družinski avto, tega ne moremo – predvsem seveda zaradi prostora na zadnjih sedežih. Če pa se v avtomobilu vozita le dva, pa je to povsem drugačna zgodba. Avtomobil je na zunaj izjemno eleganten, v notranjosti pa ga krasijo zelo kakovostni materiali in brezhibna izdelava, ki se je ne bi sramovali tudi tisti iz najbolj prestižnih razredov. Mazda3 se tudi pelje natančno in uravnoteženo, voznik ima občutek, da so vse sestavili in naravnali tako, da bi težko bolje.

Dvolitrski 110 kilovatni atmosferski bencinski motor Mazdine tehnologije skyactiv je opremljen z blagim hibridnim sistemom, ki pomaga pri zniževanju izpustov. Motor sicer ne ponuja kakšnih ekstremnih pospeškov (avtomobil potegne do 100 km/h v slabih 10 sekundah), je pa vseeno dovolj zmogljiv in skupaj z brezhibnim šeststopenjskim ročnim menjalnikov omogoča uglajeno in prijetno vožnjo. Da Mazda3 še bolj drži smer v ovinkih, pripomore tudi posebni sistem "G-Vectoring control".

Skratka, gre za eleganten in zanesljiv avtomobil z bogato opremo, ki ponuja občutek prestiža ter zelo spretno združuje tradicijo s sodobnimi tehnologijami. Za dobrih 27 tisočakov bodo v njem nekateri nedvomno našli tisto kar iščejo.

Mitsubishijev SUV eclipse cross je postal povsem drugačen avtomobil, lahko rečemo, da je zdaj bistveno bolj modno oblikovan. Je tudi konkretno večji, posledično tudi prostornejši. Za boljše počutje oziroma pogled nazaj je izginila prečna palica, ki je delila zadnje steklo na zgornji in spodnji del. V notranjosti je nov infotainment sistem z 8-palčnim samostoječim zaslonom na dotik, še vedno pa se da nekatere ukaze uravnavati ročno, kar pozdravljamo.

Novi eclipse cross je po novem na voljo zgolj kot priključni hibrid – zgleduje je seveda po večjem PHEV outlanderju, ki je najbolje prodajani priključni hibrid na svetu. Pogonska tehnologija je kar malce komplicirana, vsaj sliši se tako, a stvar deluje dobro. Avtomobil večinoma poganjata dva elektromotorja – sprednji z močjo 60 in zadnji z močjo 70 kilovatov. Napajajo jih baterije, ki omogočajo vožnjo samo na elektriko do razdalje dobrih 50 kilometrov. Zraven pa je še 4-valjni 72 kilovatni bencinski motor, ki poganja generator z močjo 80 kilovatov. Bencinski motor s pomočjo enostopenjskega menjalnika dodaja moč le pri večjih hitrostih. Sistemska moč je na koncu 138 kilovatov. Posebnost je, da eclipse cross omogoča tudi hitro polnjenje, kar pri hibridih ni ravno običaj. Povejmo še, da eclipse cross PHEV – kljub svoji kupejevski silhueti, še vedno ni pozabil na svoje terensko znanje. Sistem "Super-All Wheel Control" omogoča štiri režime vožnje: po asfaltu, makadamu ter po spolzki oziroma zasneženi podlagi. To omogoča boljšo vodljivost tudi po manj prijaznih terenih. Gre torej za moderen, na pogled všečen avtomobil, z veliko napredne tehnologije, ki pa se žal pozna tudi pri ceni. Z nekaj dodatki z osnovnih 33.900 evrov hitro presežemo 40 tisočakov.

Po nekaj kolebanja in šušljanja, da berlingo po 25 letih morda izginja iz prodajnih salonov, je zdaj jasno, da ga pri Citroenu peljejo naprej. Prihaja v dolžini 440 ali 475 centimetrov, kot pet ali sedemsedežnik in s prtljažnim prostorom, ki meri najman775 litrov, a le v električni izvedbi s 100 kilovati moči in obljubljenim dosegom 280 kilometrov. Ostaja prostoren, udoben in praktičen enoprostorec, s sedeži v drugi vrsti, ki so zložljivi, prav tako sovoznikov. V ponudbi pa je tudi izvedenka N1, ki ponuja dizelske blue Hdi motorje z oznakama 100 ali 130. Posebnost izvedenke je, da je za drugo vrsto sedežev pritrjena pregradna mreža. Cena  za N1 je 20 tisočakov in pol, cene električnega berlinga pa se začno – brez upoštevanja subvencije pri 31.500 evrih.

Predstavil se nam je še en električni avtomobil, za katerega pri Renaultu trdijo, da pomeni prelomnico – to je megane E-tech electric. Kot prvi prihaja na novi električni modularni platformi (menda mu kmalu sledi večji model), osnovna različica s kapaciteto baterije 40 kilovatnih ur, zmogljivejša, ki naj bi omogočala doseg celo do 470 kilometrov, pa 60 kilovatnih ur. Vsa tehnika avtomobila je skoncentrirana spredaj, baterije pa so skrite pod kabino – zaradi debeline le 11 centimetrov kabina lahko nudi veliko prostora za potnike. Avtomobil je sicer oblikovno privlačen, zaznamuje ga tudi prepoznaven in tehnološko izjemno napreden sistem sprednjih luči, ki so jih razvili in jih izdelujejo v ljubljanskem podjetju Hella Saturnus. V nekaterih državah električnega megana že tržijo, zbrali so že več kot 10 tisoč naročil, pri nas pa začnejo zbirati naročila po prvomajskih praznikih, prvi avtomobili pa naj bi za kupce prišli septembra. Osnovna različica s 96 kilovatnim motorjem bo pri nas na voljo za slabih 35 tisočakov.

Janez Martinčič