V Ljubljani se bo začel mednarodni festival žanrskega filma Kurja polt 2022. Odprtje festivala bo ob 20.30 uri v Kinodvoru s projekcijo filma Slab dan v Black Rocku Johna Sturgesa. Letošnji, deveti festival se po lanski hibridni različici vrača v kino: v dvorani Kinodvora in Slovenske kinoteke, z izborom filmov različnih zvrsti in s spremljevalnim programom. Potekal bo do nedelje, 24. aprila.

Mednarodni festival žanrskega filma v Ljubljani

V Ljubljani se je s projekcijo otvoritvenega filma Slab dan v Black Rocku Johna Sturgesa začel mednarodni festival žanrskega filma Kurja polt 2022. Odprtje festivala je bilo v Kinodvoru s projekcijo otvoritvenega filma Slab dan v Black Rocku Johna Sturgesa.
Letošnji, deveti festival v organizaciji Društva za širjenje filmske kulture Kurja polt se je po lanski hibridni različici vrnil v kino: v dvorani Kinodvora in Slovenske kinoteke. Program, ki je zasnovan s filmi različnih zvrsti v različnih sekcijah, bodo spremljali tradicionalni delavnici,  Ekranov filmsko-kritiški krožek, srečanja z gosti in  5. Konferenca kultnega filma.

''Tema, ki je vedno tema tiste naše osrednje retrospektive, je letos Film soleil kot en protipol Filmu noir. ... za razliko od tistega klasičnega noir se ti filmi odvijajo pod soncem, namesto v mestih na podeželju, namesto v zakotnih malih uličkah na ogromnih, prostranih avtocestah, večinoma ameriških puščav, namesto da bi bili črnobeli so barvni, itn., ampak v resnici smo pod ta termin zbrali zelo različne filme, ki niso nujno bili kadarkoli percipirani kot film soleil. Torej: poanta je vedno v tem da razmišljamo tako o filmski teoriji in kritiki, pa ju povežemo z enimi filmi, ki bi jih zelo radi pripeljali na domače platno, ker tam še nikoli niso bili.'' - vodja festivala Kurja polt Maša Peče.

Deveti mednarodni festival žanrskega filma Kurja polt bo potekal do nedelje, 24. aprila.

Jolanda Fele