Z 11. relijem v Vipavski dolini se je začelo letošnje državno prvenstvo v tej pri nas najbolj priljubljeni avtomobilistični panogi. Močna tuja zasedba tokrat slovenskim posadkam ni dovolila na zmagovalni oder v absolutni konkurenci, med domačimi dirkači pa je bil vnovič najhitrejši petkratni državni prvak Rok Turk. Reportažo z včerajšnje dirke v vremenski loteriji je pripravil Igor Tominec.

11. izvedba relija v Vipavski dolini

Reli v Vipavski dolini je bil letos zaznamovan z muhastimi vremenskimi razmerami. Uvod v dirko v petek zvečer v Ajdovščini je minil v dežju, sobotno dopoldne je bilo sončno, v odločilnem popoldnevu pa so se dirkači znašli v nemilosti narave. Tekmovalna žirija je tako odpovedala dve hitrostni preizkušnji, izpeljali so jih sedem od desetih.

"Ta reli nas je nagradil z vsemi možnimi vremenskimi razmerami. Popoldanski naliv se je kazal že cel teden. Vsi smo ga čakali in ga tudi dočakali. Popoldne so bile Žablje klasična drsalnica." - Rok Turk

Tekmovalna žirija dirkačev ni poslala v povsem zimske razmere, saj posadke niso imele ustreznih pnevmatik. Slovenski prvak Rok Turk je na koncu bil četrti. Zmagal je Rus Nikolaj Grjazin.

"Preveč tvegano bi bilo. Te avte se sicer da pripraviti za sneg, ampak na asfaltni dirki nimaš teh stvari s seboj." - Rok Turk

Turk je sezono začel s svojo uveljavljeno sovoznico Blanko Kacin, ki je lansko sezono izpustila zaradi porodniškega dopusta. Ima tudi povsem nov dirkalni avto Hyundai i20.

Igor Tominec