Kadrovski bazeni na Balkanu se praznijo, velike gradbene projekte zdaj izvajajo tudi turški delavci. Kje živijo in v kakšnih razmerah delajo? Razmere smo na terenu preverili v naselju Orehek pri Postojni in Hrušici na Jesenicah.

Kadrovski bazeni na Balkanu se praznijo, velike gradbene projekte zdaj izvajajo tudi turški delavci. Kje živijo in v kakšnih razmerah delajo?

Razmere med delavci smo preverili v Hrušici in Divači. V naselju Orehek je postavljeno začasno delovno naselje za delavce, ki gradijo drugi tir. Tuji delavci tu delajo v izmenah, tudi po enajst ali dvanajst ur. Delo je težko, a zaslužek boljši kot v njihovih domovinah. "Pet dni delamo nočno, potem smo en dan prosti, nato spet delamo," je povedal delavec.

"Dejstvo je, da so veliki podjetniki izginili iz prostora, nadomestili so jih manjši delodajalci, ki so dobili svoj delež kruha v slovenskem prostoru. Če ocenjujemo trenutno stanje na področju zdravja in varnosti pri delu, se z njim nikakor ne moremo pohvaliti." – Slavko Krištofelc, direktor Inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu

Podobne razmere kot v Postojni vladajo tudi v delovnem naselju v Hrušici na Jesenicah, kjer potekajo dela v predoru Karavanke. Delavci naj bi v predoru delali od osem do deset ur, medtem ko turški delajo tudi po dvanajst ur. Zgodi se tudi, da kljub 12-urnemu delovniku v naslednji izmeni nadomestijo drugega delavca, če ta manjka. Delo mora biti namreč končano pravočasno. O podrobnostih svojega dela pa sploh ne smejo govoriti. Ob uradno napovedanem obisku Hrušice so nam povedali, da na mesec delajo približno 240 ur. Na Inšpektoratu o konkretnih kršitvah v konkretnih podjetjih ne želijo govoriti. 

"Očitno je, da se dogaja velik boj za kadre. Praska se po kadrovskih bazenih. Pred nekaj leti je bila debata o tem, da bi naredili sporazum o zaposlovanju, kot obstaja z Bosno in s Srbijo tudi z drugimi državami."Goran Lukić, Delavska svetovalnica 

Gorazd Rečnik