V 18. vzporedniku se odpravljamo v Italijo, kamor bodo ta konec tedna uprte oči številnih kristjanov po vsem svetu.

V Rimu bodo velikonočne slovesnosti po dveh letih epidemičnih omejitev spet potekale na bolj tradicionalen način, s prisotnostjo velikega števila vernikov.

"Da so se turisti in romarji vrnili, je v Vatikanu potrdila tudi cvetna nedelja, ko se je pri papeževi maši na trgu zbralo okoli 65.000 ljudi. Po raziskavah turističnega portala Jetcost je Rim v teh dneh najbolj priljubljena posamična destinacija evropskega turista." Janko Petrovec

Do konca aprila so v Italiji z ukrepi še kar resni, čeprav njihov primež popušča. Zaščitne maske je še naprej treba nositi v zaprtih javnih prostorih, razen na plesiščih in med športom. Pri vstopu v Italijo sta za zdaj še obvezna eno od veljavnih PCT-potrdil ter izpolnjen evropski obrazec za sledenje potnikom.

Italija je od nekdaj gojila dobre vezi z Rusijo. V zadnjih letih smo večkrat slišali zlasti o tesnih vezeh z Rusijo pri desno usmerjenih strankah, kot sta Salvinijeva Liga ter Bratje Italije Giorgie Meloni.

"Salvinijeva Liga je po tihem tik pred začetkom vojne podaljšala sporazum o sodelovanju s Putinovo stranko Enotna Rusija. Z začetka marca se spomnimo tudi epizode, ko je Salvini obiskal poljski Przemyśl, tamkajšnji župan pa mu je v obraz povedal, da je zaradi vezi s Putinom persona non grata." Janko Petrovec

Bistveno vprašanje ostaja oskrba z energenti, zlasti z zemeljskim plinom, ki je za Italijo izjemno pomemben. Premier Mario Draghi se je v torek mudil v Alžiriji in tam sklenil pomemben posel.

"Že prihodnji teden bo Draghi obiskal Angolo in Kongo, kjer naj bi podpisal nove pogodbe za dobavo plina – ampak kot vidimo, že doslej podpisani posli in namere zaležejo za okoli 16 milijard kubičnih metrov letno, kar pokrije več kot polovico dozdajšnjih letnih dobav iz Rusije." Janko Petrovec

Med razvedrilnimi temami se pojavljajo predvsem kolesarstvo in popevke. Giro se začenja 6. maja, letošnja izvedba se bo začela na Madžarskem. "Svete trojice" slovenskega kolesarstva na dirki po Italiji letos ne bo. Kolesarska dirka po Italiji se bo v svoji 14. etapi dotaknila tudi Torina – natančno teden dni po tem, ko bo to mesto gostilo finale tekmovanja za pesem Evrovizije. Gostiteljica letos v ogenj pošilja sanremska zmagovalca, duet Mahmooda in Blanca s pesmijo Brividi.

Mitja Peček