V Baltskih državah so si enotni, da je njihovo članstvo v severnoatlantskem zavezništvu Nato zagotovilo, ki jih brani pred morebitno vojaško invazijo iz Rusije. Estonija, Latvija in Litva so se, tako kot Slovenija, Natu pridružile leta 2004. V teh državah ob Baltskem morju, kot tudi na Poljskem, je Nato od leta 2017 prisoten v obliki tako imenovane Okrepljene prednje prisotnosti. V Latviji so tudi pripadniki Slovenske vojske. Reportaža iz vojaške baze Adaži, kjer se je v zadnjem času število vojakov povečalo.

Reportaža iz vojaške baze Adaži v Latviji, kjer v misiji tako imenovane Okrepljene prednje prisotnosti sodeluje tudi Slovenska vojska

V Baltskih državah so si enotni, da je njihovo članstvo v severnoatlantskem zavezništvu Nato zagotovilo, ki jih brani pred morebitno vojaško invazijo iz Rusije. Estonija, Latvija in Litva so se, tako kot Slovenija, Natu pridružile leta 2004. V teh državah ob Baltskem morju, kot tudi na Poljskem, je Nato od leta 2017 prisoten v obliki tako imenovane Okrepljene prednje prisotnosti. V Latviji so tudi pripadniki Slovenske vojske.

Stotnik Mitja Hajdinjak, poveljnik slovenskega kontingenta v Latviji, je predsedniku Pahorju v videokonferenci 21. decembra 2021 dejal, da je takratna varnostna ogroženost bila ocenjena kot nizka. Kljub temu, da ažurno spremljajo, kaj se dogaja v Ukrajini, zatrjuje, da tamkajšnja vojna, nima vpliva na poslanstvo misije. Ne glede na to, v bazi je pripadnikov nekakaterih drugih članic Nata zdaj več.

Gašper Andrinek