Če omenimo deljeno mobilnost, potem običajno pomislimo na večja mesta, kjer je na kupu večje število uporabnikov, ki lahko uporabljajo isto vozilo, tam se ta način mobilnosti zdi nekako najbolj logičen. V posoškem razvojnem centru pa so izvedli zanimiv projekt, nekakšen test uporabnosti e-vozil in uporabniško izkušnjo vožnje v hribovitem okolju Julijskih Alp. Miran Kristan iz posoškega razvojnega centra razlaga, da ne gre samo za izkušnjo domačinov, ker se v dolino Soče v sezoni zgrnejo tudi trume turistov. Ker gre za občutljivo naravno okolje, je še posebej za pozdravit tovrstno razmišljanje, tak poskus delitve mobilnosti, razmišlja Andrej Brglez.

V posoškem razvojnem centru pa so izvedli zanimiv projekt, nekakšen test uporabnosti e-vozil in uporabniško izkušnjo vožnje v hribovitem okolju Julijskih Alp

Če omenimo deljeno mobilnost, potem običajno pomislimo na večja mesta, kjer je na kupu večje število uporabnikov, ki lahko uporabljajo isto vozilo, tam se ta način mobilnosti zdi nekako najbolj logičen. V posoškem razvojnem centru pa so izvedli zanimiv projekt, nekakšen test uporabnosti e-vozil in uporabniško izkušnjo vožnje v hribovitem okolju Julijskih Alp. Miran Kristan iz posoškega razvojnega centra razlaga, da ne gre samo za izkušnjo domačinov, ker se v dolino Soče v sezoni zgrnejo tudi trume turistov. Ker gre za občutljivo naravno okolje, je še posebej za pozdravit tovrstno razmišljanje, tak poskus delitve mobilnosti, razmišlja Andrej Brglez.

Med Q3 in Q5 se je pri Audiju pred časom vrinil Q4, ki pa ima v oznaki še dodatek: e-tron, torej gre za čistokrvno električno vozilo. Ena od značilnosti avtomobila je, da je to prvi audijev cestni terenec s pogonom na zadnji kolesi – Q4 namreč temelji na Volkswagnovi koncernski platformi, na katero so nameščeni tudi VW ID.3 in ID.4, pa škoda enyaq in cupra born.  Avtomobil je (pričakovano) natančno izdelan iz kakovostnih materialov. Pohvaliti je treba, da so kljub digitalni dobi nekatere nastavitve še vedno mogoče s klasičnimi stikali. Pri zunanji podobi je zadaj najbolj opazna svetlobna povezava čez celo širino avta, spredaj pa (tudi to je ena od posebnosti) je možno oblikovati podobo dnevnih luči na štiri različne načine. Q4 je sicer lahkotno vodljiv in prijazen do voznika, malo pa se zatakne pri pogonu oziroma dosegu. Preizkusili smo Q4 z oznako 40 (obstajata še šibkejši 35 in močnejši 50), kar pomeni 150 kilovatov konične moči, akumulatorski sklop pa lahko shrani do 77 kilovatnih ur električne energije. Glede na težo vozila in vožnjo v hladnih razmerah se poraba približa 30 kilovatnim uram na 100 kilometrov, kar pomeni doseg le približno 250 kilometrov in seveda bolj pogosto polnjenje. Q4 e-tron je model premijske znamke in tudi nudi mnogo tega, kar ga uvršča pred mnoge druge. A za osnovno ceno nekaj čez 52 tisočakov še ne vsebuje nekaterih elementov opreme za več udobja pa tudi varnosti. Z nekaj dodatki je cena testnega vozila tako narasla še za 20 tisočakov.

Električni pogon seveda priznavamo, kaj pa hočemo, in tudi ne dvomimo, da je za nekatere to tudi že ustrezna rešitev mobilnostnih potreb. Ampak zdaj, ko smo po daljšem času imeli priložnost spet voziti se v avtomobilu na dizelski pogon, smo se kar malo zamislili nad grožnjami, da to čez 10 ali malo več let ne bo več mogoče, vsaj tako obetajo ciganke, ki se spoznajo na avtomobilsko prihodnost. Morda nas je še malo bolj stisnilo pri srcu, ker ni šlo za en povprečen dizelski primerek, ampak za odličen dizel v premijskem vozilu. Mercedes C 220 d T AMG line je oznaka za 480 cm dolgega elegantnega karavana. Gre za izjemno udoben in urejen avtomobil, ki pa je obenem s športnim paketom AMG bolj všeč tudi tistim, ki jim klasična eleganca in udobje nista dovolj. Novi C se v marsičem zgleduje po velikem bratu razreda S. Mislimo na veliko avtomobilske pameti, ki jo vsebuje veliki S. Osupljivi so digitalni žarometi: 1,3 milijona svetlobnih točk sestavlja izjemno prilagodljiv svetlobni snop, ki je sposoben na razdalji 100 metrov osvetliti pešca, a ob tem njegove oči pusti v temnem okvirčku, torej ga ne zaslepi. Sicer pa je igranja s svetlobo tudi sicer veliko. Že pri odklepanju vrat se na tleh izriše svetla zvezda, osvetlijo se kljuke, znotraj zasijejo nekateri elementi, potem se zračniki ob hlajenju obarvajo modro, če pa se temperatura dviga, so rdeči. Ambientalna LED osvetlitev je lahko v 64 različnih barvah. Seveda se zna avtomobil tudi pogovarjati. Da ob vseh teh dobrotah, ki jih je še in še, ne pozabimo na pogonski sklop, ki nas je zares izjemno navdušil: dvolitrski dizelski 147-kilovatni štirivaljnik, ki mu za zmanjšanje porabe in večjo ekološko prijaznost pomaga blagi hibridni sistem, menjalnik pa je izjemno uglajen devetstopenjski samodejni. Motor je prožen in učinkovit, povprečna poraba se giblje okoli šest litrov na 100 km, ob daljših potovanjih zna biti tudi blizu pet. Ko na črpalki napolnimo rezervoar, se na računalniku prikaže informacija, da lahko prevozimo okoli 1100 kilometrov. Takega veselja vam za zdaj električni avtomobil tudi približno ne more pričarati. Dostikrat rečemo, da na koncu pride najslajše. Pri avtomobilih je malo drugače, tu je najslajše že mimo, zdaj moramo pogledati na cenik: 53 tisočakov; z nekaj dodatki, ki jih je imel testni C (žal je treba doplačati tudi aktivni tempomat), pa 66 tisočakov.

Volkswagnov T-roc je eden tistih modelov, ki je v prodajnem smislu prijetno presenetil in je po petih letih eden pomembnejših modelov znamke. Križanec, ki so jih izdelali že več kot milijon, pri nas pa letno prodali več kot tisoč, je s prenovo spredaj dobil drugačne žaromete, kupci lahko izberejo tudi matrično LED tehnologijo, nekoliko drugačni so tudi zadnji odbijač in platišča. Precej je spremenjena potniška kabina, kjer je podobno kot pri polu in golfu praktično vse lahko uravnavati z dotikom. T-roc je na voljo tudi kot kabriolet. Cena za osnovno različico z litrskim 81 kilovatnim bencinskim motorjem se bo začela pri 22.500 evrih, a za to po izkušnjah ne bo kaj dosti povpraševanja. Kupci bodo segali predvsem po višjih in dražjih paketih style in R-line. Od bencinskih so na voljo še 1.5 TSI s 110 kilovati ter dvolitrski s 140 kilovati in v T-rocu z oznako R še tak z 221 kilovati in štirikolesnim pogonom.

V zadnjem času smo videli nekaj prav atraktivno oblikovanih avtomobilov, mednje sodi prav gotovo tudi novi Peugeot 308, tudi kot prvi model znamke z novim logotipom. Privlačen videz in prepoznaven stil so zdaj potrdili tudi člani mednarodne žirije izbora Red Dot Award, ki so mu podelili nagrado v kategoriji avtomobilov in motornih koles. Čeprav lepota tudi pri avtomobilih še zdaleč ni vse, pa je prvi pogled lahko usoden.

 

Janez Martinčič