V svežnju leposlovnih novosti novomeške založbe Goga so izvirna dela slovenskih avtorjev in dva prevoda: zbirka kratkih zgodb Mojce Kumerdej Gluha soba, zbirka esejev Gorana Vojnovića Zbiralec strahov, roman Dušana Šarotarja Zvezdna karta, prva evropska zbirka pravljic Giambattiste Basileja Zgodba zgodb in osrednje delo Franceska Petrarce Canzoniere.

Gluha soba, Zbiralec strahov, Zvezdna karta, Zgodba zgodb in Canzoniere

V svežnju leposlovnih novosti novomeške založbe Goga so izvirna dela slovenskih avtorjev in dva prevoda.

Gluha soba je naslov zbirke osmih zgodb Mojce Kumerdej. Z naslovom pisateljica nakazuje na prostor, ki ne prepušča nobenih zvokov od zunaj. Njene daljše kratke zgodbe so zelo raznovrstne: popisujejo notranji svet junakov v njihovi samoti, osamljenosti, prepuščeni svojim prisluhom zunanjega sveta, in hkrati razkrivajo tudi srhljive skrite sanje in grozo sveta, v katerem je najteže – a tudi najbolj pomembno – ohraniti lepo in dobro v človeku.

Dušan Šarotar v romanu Zvezdna karta nadaljuje raziskovanje dedove zgodbe in sega še dlje v preteklost.

Goran Vojnović z avtobiografsko zbirko esejev Zbiralec strahov potuje skozi svet zadnjih 40 let.

 

 

 

 

 

 

 

Zbirka Canzoniere je osrednje delo znamenitega renesančnega pesnika Francesca Petrarce, ki velja za enega največjih pesnikov italijanske in evropske književnosti. Posamezne dele sta v slovenščino prevedla Alojz Gradnik in Andrej Capuder, celotni prevod zbirke pa smo v izvirniku in sodobnem prevodu dobili šele zdaj. V integralni dvojezični izdaji je 366 pesmi prevedel Srečko Fišer.

Prva evropska zbirka pravljic iz 17. stoletja je delo neapeljčana Giambattiste Basileja, začetnika zapisovanja in literariziranja ljudskih pravljic in dvorskih zgodb. Iz njegove knjige Zgodba zgodb so pozneje črpali tudi drugi evropski pravljičarji, delo pa predstavlja duhovito in ostro kritiko družbe 17. stoletja, ki jo je Basile skozi lastno življenjsko izkušnjo poznal od vrha do dna družbene lestvice.

Jolanda Fele