Francis Kere je Pritzkerjev nagrajenec za leto 2022, prvi arhitekt iz kakšne od afriških držav, ki je kadarkoli prejel najprestižnejšo nagrado v svetu arhitekture. Primerjajo jo celo z Nobelovo nagrado. Rojen v Burkina Fasu, danes pa živi in ustvarja v Berlinu.

Francis Kéré je Pritzkerjev nagrajenec za leto 2022, prvi arhitekt izmed katere koli afriških držav, ki je kdaj prejel najprestižnejšo nagrado v svetu arhitekture

Francis Kéré je bil rojen v Burkina Fasu, danes pa živi in ustvarja v Berlinu. Ko je bil še učenec, se je želel izučiti za tesarja in prav ta pot ga je pozneje s štipendijo pripeljala v Berlin, kjer je vpisal arhitekturo. Po končanem študiju je najprej ustanovil Fundacijo Kere in za svojo prvo zgradbo, osnovno šolo Gando v Burkina Fasu, prejel mednarodno nagrado Aga Khan.

"Vsa vas je bila tam. Vsi so delali, mladi, starejši, celo otroci. Zato pravim, da sem samo dirigent, ki mora uporabiti talent vseh ljudi, kajti ljudje so talentirani. Tako nastane lep projekt. Pri nas v Afriki je skupnost zelo pomembna. Ljudje vedno sodelujejo med seboj. Nihče ne more preživeti sam. Pri nas smo vajeni velikih družin, ki vse počnejo skupaj – zgradijo hišo, pomagajo sosedom, ko obdelujejo zemljo. Na to načelo pripadnosti sem se oprl pri izvedbi šol."

Nina Zagoričnik