Interesi velikih niso nikdar imeli posluha za male in svet je v hipu spoznal, da si znamo zakuhati še hujše stvari od pandemije. Koronavirus je zdaj potisnjen na obrobje, način enoumnega reševanja je ostal. A tako za ljubezen kot za vojno sta potrebna najmanj dva. Na srečo tako od Zelenskega kot od Putina ta teden že prihajajo prvi namigi o možnosti kompromisov. A vendar je Janez Janša s poljskim in češkim kolegom med obiskom Kijeva strumno stopil izključno na ukrajinski breg - čeprav diplomatska veda uči, da mali narodi velikim nikdar popolnoma na zaprejo vrat.

Začel se je četrti teden vojne v Ukrajini

Interesi velikih niso nikdar imeli posluha za male in svet je v hipu spoznal, da si znamo zakuhati še hujše stvari od pandemije. Koronavirus je zdaj potisnjen na obrobje, način enoumnega reševanja je ostal. A tako za ljubezen kot za vojno sta potrebna najmanj dva. Na srečo tako od Zelenskega kot od Putina ta teden že prihajajo prvi namigi o možnosti kompromisov. A vendar je Janez Janša s poljskim in češkim kolegom med obiskom Kijeva strumno stopil izključno na ukrajinski breg, čeprav diplomatska veda uči, da mali narodi velikim nikdar popolnoma ne zaprejo vrat.

Doma so stvari vseeno precej bolj jasne in osvetljene. Predsednik vlade Janša je na slavnostni akademiji SDS optimistično napovedal vsaj še dve gotovi volilni zmagi vnaprej, vmes pa med njegovo vladavino še močan dvig števila prebivalcev v Sloveniji in da se nam bosta v tem primeru kakopak cedila čisti med in mleko. Ob vsem tem pa so naftni trgovci že napovedali, da bomo morali takoj po vrnitvi prostih cen slovenski potrošniki vsaj nekaj časa tudi za italijanske kupce darovati dodatne cente iz svojega žepa …

Damjan Zorc