Evropa zaskrbljeno pogleduje proti položaju v Ukrajini, še posebno so pozorni v članicah EU, ki neposredno mejijo na Rusijo in so hkrati nekoč bile del Sovjetske zveze.

Na pol poti med Varšavo in Sankt Peterburgom leži Daugavpils. Kljub temu, da šteje nekaj več kot 80 tisoč prebivalcev, je drugo največje latvijsko mesto, za prestolnico Rigo, ki je z več kot 600 tisočimi veliko večja. Daugavpils je stičišče dveh pomembnih železniških povezav in sicer med že omenjenima mestoma Varšavo in Sankt Peterburgom ter med Rigo in Minskom. Mimo teče najpomembnejša latvijska reka Daugava, ki se vije od Valdajskega hribovja v Rusiji ter se v Rigi izliva v Baltsko morje.

Mesto je obiskal Gašper Andrinek.

Reportaža iz drugega največjega latvijskega mesta

Evropa zaskrbljeno pogleduje proti položaju v Ukrajini, še posebno so pozorni v članicah Evropske unije, ki neposredno mejijo na Rusijo in so hkrati nekoč bile del Sovjetske zveze.

Na pol poti med Varšavo in Sankt Peterburgom leži Daugavpils. Čeprav šteje nekaj več kot 80.000 prebivalcev, je drugo največje latvijsko mesto, za prestolnico Rigo, ki je z več kot 600.000 ljudmi veliko večja. Daugavpils je stičišče dveh pomembnih železniških povezav, in sicer med že omenjenima mestoma Varšavo in Sankt Peterburgom ter med Rigo in Minskom. Mimo teče najpomembnejša latvijska reka Daugava, ki se vije od Valdajskega hribovja v Rusiji ter se v Rigi izliva v Baltsko morje.

"Razmere za rusko govoreče prebivalce Latvije ter za ruski jezik se lahko zaradi vojne v Ukrajini še poslabšajo. Putin ne izvaja zločina samo nad Ukrajinci, ampak pravzaprav tudi nad Rusi." – Sergej Simonov, ki ima v Daugavpilsu zasebno šolo ruščine

Gašper Andrinek