14. marca 2022 so bili Izštekani hrupni. Slovenskonemški duo 7AM je svoj spevni, čustveno nabiti in ostri pank razvil v povsem nove razsežnosti. Glasbo je izvajalo šest ljudi, trem električnim kitaram so zoperstavili godala, akustično kitaro in klaviature, hrupu pa milino, ki je v prikriti obliki muziki 7AM ne manjka.

Hrup in milina v eni potezi s trikratno pomnoženim alter dvojcem

Slovenskonemški duo 7AM je svoj spevni, čustveno nabiti in ostri pank razvil v povsem nove razsežnosti. Glasbo je izvajalo šest ljudi, trem električnim kitaram so zoperstavili godala, akustično kitaro in klaviature, hrupu pa milino, ki je v prikriti obliki muziki 7AM ne manjka.

Bend 7AM je nastal pred petimi leti kot trio. Prvemu koncertu v legendarnem ilirskobistriškem MKNŽju je sledila udeležba na Klubskem maratonu 2017. Pa več samoorganiziranih natrpanih evropskih turnej po klubovju, skvotovju in drugih majhnih, drugačnih prizoriščih. Pa MENT 2020 in istega leta Waves Vienna. Diskografija beleži albuma 7AM (2018) in Benefit For Iggy’s Shirt (2019) ter prvo zbirko surovih posnetkov Bonus Track (2016).

Od garažnega roka šestdesetih do alternative osemdesetih. Od grunga do indieja. Od low-fija do shoegaza. Muziko 7AM, ki vsebuje po eni strani ostrino in izbruhe jeze, po drugi strani pa nežnost, lepoto in veselje do življenja, je težko postaviti v žanrske okvirje ali na časovno os. Preprosto je. Taka, kakršna je nastala, nebrušena, naplastena s hrupom in potopljena v odmev. Rojeva se in živi po načelu DIY, naredi sam. Vključno s snemanjem, ročnim tiskanjem in zlaganjem ovitkov ali snemanjem videov.

“Načeloma v tem uživava, je del najine ustvarjalnosti,” pravi pevka in basistka Anabel z Bavarske. “Vsak bend se želi sam odločati. Ni pa DIY točka, na kateri hoče obstati. Vedno sva si želela, da bi kdo pomagal pri izdajah ali organizaciji, a to ni tako lahko, kot je videti,” dodaja kitarist Mitja s Koroške.

Po težavah z bobnarji in njihovih menjavah sta se odločila nadaljevati tako, kot sta začela, sama. Utrip bobnov po njunih zamislih zdaj zagotavlja sprogramirani pripomoček. Kar seveda ne pomeni, da sta samozadostna. Izziv izštekati svojo glasbo na smiseln, zanimiv in še vedno avtentičen, samo njun način, ju je spodbudil k iskanju novih sodelovanj. In raziskovanju novih zvočnih prostranstev. Priprave so trajale več mesecev in pot ni bila postlana z rožicami.

“Ko smo se skozi proces pogovarjali s prijatelji, sva imela midva vedno drugačno mnenje. Pa ne zanalašč, odprta sva, ni težava sodelovanje, a 7AM je specifičen stvor. Izpostavilo se je to, kar sva vedno slutila: da slišiva muziko drugače."

Tudi bistvo Izštekanih bi težko bolje ubesedili. Včasih ne gre drugače, kakor da se stvari lotiš drugače. Včasih pa to preprosto hočeš. Mitji in Anabel so se v oddaji pridružili Mojca, Aljaž, Gašper in Urša. Hrupu treh električnih kitar so dodali violino, violo, akustično kitaro in klaviature.

“Slišijo se rifi, majhne stvari, ki se prej niso toliko. Najina glasba je postala prijaznejša, vse skupaj je zelo zanimivo. Povabilo v Izštekane nama je dalo prepotreben izziv in motiv, tega je v minulih mesecih kronično primanjkovalo,” še dodajata Anabel in Mitja.

fotografije iz oddaje, avtor Alan Orlič Belšak -- najavni spot -- video -- FB dogodek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jure Longyka