O aktualnem dogajanju v Ukrajini z našo dopisnico Karmen Švegelj. Pogovarjali smo se v četrtek ob 10.45, opisuje razmere v bližini Kijeva, nočno dogajanje, razmah lažnih novic, poročanje ukrajinskih medijev in vzdušje med prebivalci.

O aktualnem dogajanju v Ukrajini z našo dopisnico Karmen Švegl

"Povsod po Ukrajini je napeto in nemirno. Če je bilo prej vse skoncentrirano na vzhod države in na Kijev, je zdaj jasno, da spopadi potekajo tudi drugje. Bombe lahko padejo kamor koli."

Ponoči so prestolnico spet pretresale močne eksplozije, ruska več deset kilometrov dolga kolona vozil, namenjena proti Kijevu, naj bi obtičala v bližini mesta. Poročila o spopadih in obstreljevanjih kažejo na to, da je cela država v izrednem stanju. "Najbolj varno je trenutno potovati z vlakom, s katerimi potujejo begunci. Vlaki doslej še niso bili napadeni. Je pa res, da je skoraj nemogoče dobiti prostor na železniških postajah. Ljudje se prerivajo, skoraj pretepajo."

"Skoraj vsi Ukrajinci imajo nekoga v Rusiji, s katerim se pogovarjajo. Pravijo, da si veliko mladih v Rusiji želi zapustiti državo, samo zato, da ne bodo poslani na fronto, da ne bodo prisiljeni ubijati svojih bratov."

Maj Valerij