Francoski politični analitik Jacques Rupnik se že vse življenje ukvarja s preučevanjem razmer v Srednji in Vzhodni Evropi. Direktor Centra za mednarodne raziskave Nacionalne fundacije za politične znanosti pravi, da smo ob ukrajinski krizi priča točki preloma, podobni kot se je zgodila leta 1989. Presenečen je nad skupnim in soglasnim odzivom Evrope pri sprejemanju sankcij proti Rusiji in ga skrbi, kakšne bodo posledice dogajanja v Ukrajini na zahodnem Balkanu.

Analizo dogajanja v Ukrajini podaja francoski politični analitik Jacques Rupnik

Francoski politični analitik Jacques Rupnik se že vse življenje ukvarja s preučevanjem razmer v srednji in vzhodni Evropi. Direktor Centra za mednarodne raziskave Nacionalne fundacije za politične znanosti pravi, da smo ob ukrajinski krizi priča točki preloma, podobni, kot se je zgodila leta 1989. Presenečen je nad skupnim in soglasnim odzivom Evrope pri sprejemanju sankcij proti Rusiji in ga skrbi, kakšne bodo posledice dogajanja v Ukrajini na zahodnem Balkanu.

"Prvič se je zgodilo, da imamo skupen in soglasen odziv. Ne samo glede nekega drugotnega pomena, ampak glede glavne točke. Glede vojne in miru. Vprašanja obrambe integritete demokratične in suverene države. O tem je treba imeti soglasen odziv!"

Gašper Andrinek