Podrobno o trenutnih razmerah v Ukrajini, odzivu Evropske unije, zaskrbljenosti ZDA in popolnemu obratu nemške politike.

Podrobno o trenutnih razmerah v Ukrajini, odzivu Evropske unije, zaskrbljenosti ZDA in popolnemu obratu nemške politike

"Nič ne spremeni dejstva, da je vojni napad vreden vse obsodbe. Odgovornost je na strani Putina in ne ruskega naroda. Kijev bo točka preloma. Upamo le, da se pobesneli Putinov režim ne bo odločil za raketiranje mesta," pravi zunanjepolitični novinar Radia Slovenija Miha Lampreht.

Danes naj bi se začeli tudi pogovori med rusko in ukrajinsko delegacijo na ukrajinsko-beloruski meji v bližini Černobila.

"Do vojne ne bi smelo priti. Smo v civiliziranem svetu. Rusija in Ukrajina - to je Evropa. Stvari se rešujejo za mizo." - mimoidoča v anketi

"Evropska unija naj bi čim hitreje začela delati čim več v smeri, da postane neodvisna od dobave plina in premoga iz Rusije," poroča dopisnik Igor Jurič iz Bruslja. Andrej Stopar, dopisnik iz ZDA, spremlja dogajanje skozi ameriško perspektivo: "V ZDA ocenjujejo, da Putin ni več tisti razumni, preračunljivi in strateški politik. Postal je nepredvidljiv in neobvladljiv. Zato so previdni. Biden se je odločil za deeskalacijo. So pa v ZDA zelo zaskrbljeni."

Današnji Studio ob 17.00: Razsežnosti vojne v Ukrajini – o jedrski grožnji, padlih tabujih Unije in tisočih pregnanih z domov

Popoln obrat se je zgodil v Nemčiji. Dopisnica iz Berlina Polona Fijavž: "Putinova vojna je v nemški politiki spremenila vse. Vse, za kar so se številni zavzemali, ko je vlado vodila Angela Merkel, pa je ni bilo mogoče premakniti. Scholtz spreminja to čez noč. Izkazal se je za odločnega voditelja. Nemčija je prehitela samo sebe. Nemčija je med “korona krizo” namenila eno milijardo za bonus za negovalce iz zdravstvenega osebja. To je bil velik korak. Zdaj 100 milijard evrov za obrambo. Čez noč. Nemški pacifizem je izpuhtel. Putin je tudi iz Nemčije naredil neko drugo državo."

Kako pomagati?

Rdeči križ, Slovenska karitas, Unicef in Adra zbirajo finančna sredstva. Pri Slovenski filantropiji so se osredotočili na sprejem beguncev.

Oglasil se je tudi Nikodem Szczygłowski, poljski publicist in novinar, ki odlično govori tudi slovensko. Danes zjutraj smo ga poklicali na ukrajinsko-poljsko mejo.

Gašper Andrinek, Jan Grilc, Miha Švalj, Rok Kužel, Kaja Ravnak