Hitrost in intenzivnost, s katerima je prišlo do vojne v Ukrajini, sta sprožili tudi veliko potrebo po humanitarni pomoči. Na poziv Ukrajine in drugih držav, ki že sprejemajo begunce, se je odzvala tudi Slovenija. Vlada je prek različnih mehanizmov že namenila materialno in finančno pomoč, odzvali pa so se tudi prebivalci. Kako je mogoče pomagati, kakšne so pasti pomoči manj znanim organizacijam ali samoorganiziranim skupinam?

Kako je mogoče pomagati, kakšne so pasti pomoči manj znanim organizacijam ali samoorganiziranim skupinam?

Hitrost in intenzivnost, s katerima je prišlo do vojne v Ukrajini, sta sprožili tudi veliko potrebo po humanitarni pomoči. Na poziv Ukrajine in drugih držav, ki že sprejemajo begunce, se je odzvala tudi Slovenija. Vlada je prek različnih mehanizmov že namenila materialno in finančno pomoč, odzvali pa so se tudi prebivalci. Ker je situacija še zelo nepredvidljiva, so večje mednarodne humanitarne organizacije najprej pozvale k donaciji  finančnih sredstev. Na posebnih računih finančno pomoč zbirajo Rdeči križ Slovenije, Slovenska Karitas, Unicef in tudi Adra

Pri Slovenski Karitas bodo še ta teden začeli zbirati tudi materialno pomoč, objavili bodo seznam potrebščin in lokacij po vsej Sloveniji, kjer bodo pomoč sprejemali. 

Zbrana pomoč bo namenjena tako prebivalstvu v Ukrajini kot tistim, ki so se od tam že umaknili, begunci pa so tudi že  v  Sloveniji. Na Slovenski filantropiji so se za zdaj odločili za nekoliko drugačen pristop. Prek informativnega vprašalnika lahko sporočite, ali ste pripravljeni nuditi finančno ali materialno pomoč, pomagati kot prostovoljec, prevajalec ali nuditi nastanitveno pomoč. 

Pomoč se zbira tudi v manjših skupinah in na pobudo posameznikov oziroma podjetij. Ker je težko preveriti, kdo vse se je odločil pomagati, predvsem pa, kako učinkovite so povezave z Ukrajino in posledično, kako verodostojne so možnosti za dostavo pomoči, smo se obrnili na ukrajinsko ambasado v Ljubljani. Tam so nas napotili na neformalno združenje v Sloveniji živečih Ukrajincev, ki prav v sodelovanju z ambasado lahko zagotovi, da bo zbrana pomoč lahko prešla ukrajinsko mejo.

Najnovejše in zanesljive informacije glede pomoči Ukrajini bodo zbrane v Facebook skupini Slovenska pomoč Ukrajini. Finančno pomoč lahko nakažete na preverjen račun ukrajinske nacionalne banke.

Prek Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je vzpostavljena posebno telefonska številka, na kateri vam odgovorijo na vse informacije o pomoči, ki jo Republika Slovenija nudi beguncem iz Ukrajine. Pokličete lahko tudi tisti,  ki ste pomoč pripravljeni nuditi. Telefonska številka je 040 853 421

Jana Vidic