Zgornjesavska dolina slovi po svojih turističnih biserih, nemalokrat prepletenimi s športnimi aktivnostmi. Temu primerna je tudi obiskanost v vseh letnih časih, število nastanitvenih kapacitet pa raste iz leta v leto. Odpravili smo se na obisk v Mojstrano k lastnici hostla Lukna in sestri Mete Hrovat Urši Hrovat.

Zgornjesavska dolina slovi po svojih turističnih biserih, nemalokrat prepletenimi s športnimi aktivnostmi

Zgornjesavska dolina slovi po svojih turističnih biserih, nemalokrat prepletenimi s športnimi aktivnostmi. Temu primerna je tudi obiskanost v vseh letnih časih, število nastanitvenih kapacitet pa raste iz leta v leto. Posebno zgodbo ima za sabo hostel Lukn'a v Mojstrani, ki ga upravlja nekdanja smučarka in sestra Mete Hrovat Urša Hrovat.

"Odkar se spomnim, zelo rada hodim po svetu in odkrivam nove kraje. Všeč so mi hostli, eni so mi zelo dobri, drugi so mi bili grozni. Zmeraj sem si želela odpreti nekaj svojega. Pokazala se je priložnost in rekla sem si, da če ne bom zdaj, ne bom nikoli."

Hišo v Mojstrani sta že pred leti kupila Uršina starša, zaradi dotrajanosti pa obnova pa ni bila mogoča. Po vsega osmih mesecih je na mestu ostankov prejšnje že stala nova, lesena hiška, ki danes ponuja prenočišče 24 popotnikom. Hostel sicer že od začetka vodi sama, v veliko pomoč ji je fant Jakob pa tudi številne prijateljice. Danes je njena ekipa že uigrana, ob odprtju hostla pa je bila Urša stara šele 21 let.

"Prvi gosti, ki so prišli, so bili 17-letni Belgijci, ki so šli na Triglav. Mislili so, da bodo lahko kar tako spali v šotoru na Triglavu, končali pa so v našem hostlu."

Nina Smole