22. letnik v marsičem spominja na dva najboljša slovenska skakalca. Kdo je Lovro Kos in kako je pristal v ekipi za svetovni pokal? Z njim je spregovoril Boštjan Reberšak.

Lovro Kos je v Garmisch-Partenkirchnu postal 23. Slovenec, ki se je v svetovnem pokalu uvrstil na oder za zmagovalce

Dvaindvajsetletnik v marsičem spominja na doslej najboljša slovenska skakalca. Postopnost in umirjenost ter zelo realističen pogled na svet spominjajo na Petra Prevca. Rojstni kraj v Rudniku pri Moravčah na prvega slovenskega zmagovalca novoletne turneje Primoža Peterko.

"Skakati sem začel leta 2005 v Moravčah. Potem je klub razpadel. Preselil sem se k Iliriji. Imel sem srečo, da je bil tam Jaroslav Sakala, ki je res dobro delal z menoj. Bil je strog. Imel sem srečo, da je pozneje Žiga Mandl prevzel vlogo glavnega trenerja in naredil korak naprej z mano. Pozneje sem pod vodstvom Igorja Medveda prišel do tu, kjer sem."

Lani je dobil priložnost na dveh postajah, letos je stalni član moštva in bo, kot vse kaže, dočakal tudi olimpijske igre.

"Velikokrat bi lahko odnehal, ampak nisem. Na to sem ponosen. Vedel sem, če potrpim in delam, se mi bo to obrestovalo."

Nov ??skakalni junak. Lovro Kos 23. slovenski skakalec TOP3 in to na kakšen način z najboljšim skokom finala v GaPa ⁦@4hilltournament⁩ ⁦@SloskiSZS⁩ pogovor z njim ujamete ⁦@Val202⁩. V boju za zlatega?je trenutno tretji. pic.twitter.com/sOoz7gUB3d

— Boštjan Reberšak (@BRebersak) January 1, 2022

Še nekaj je posebnost skakalca Ilirije, ki je verjetno obraz prihodnosti. Ob vse bolj pomembnih povratnih informacijah pri razvoju opreme – sam namreč šiva drese.

"Moštva imajo različne oblike dresov. Vedno sem se spraševal, kako jih šivajo. Direktor v Iliriji je rekel, ali bi sami šivali drese. Rekel sem, da lahko to delam, saj verjetno ni tako težko. Videl sem, da ni tako enostavno, ampak se je obrestovalo."

Lovro Kos je novo skakalno ime, ki ga je letos med elito poslala slovenska reprezentanca. Skakalec, po katerem sprašujejo novinarski kolegi iz tujine in eden tistih, ki je prišel do ravni, ki omogoča preboj in spogledovanje s samim vrhom. Ali bo kdaj na njem, je nemogoče napovedati. Vsak od skakalcev ta del poti prehodi na svoj način.

Boštjan Reberšak