Olimpijske igre vselej izluščijo zanimive, nenavadne in presunljive zgodbe. Ob igrah v Pekingu se jim bomo posvetili tudi na Valu 202, za uvod pa vam ponujamo spomin na eno najbolj nenavadnih slovenskih športnih zgodb, ki se je v Vancouvru leta 2010 dotaknila tudi svetovne športne javnosti. Petra Majdič je tedaj osvojila bronasto medaljo in poskrbela za vrhunec svoje izjemno bogate kariere. Pot do olimpijskega zmagovalnega odra je bila trnova. Majdičeva je v Salt Lake Cityju leta 2002 in v Torinu štiri leta prej doživela precejšnje razočaranje, pred svojo življenjsko tekmo pa se je na ogrevanju poškodovala, ko je padla v luknjo ob progi. O tistem dnevu v Vancouvru se je pogovarjala z Lukom Petričem ter podoživela sladko-grenke trenutke iz bolnišnice, kako je padec v tisto luknjo vplival na njen nastop in tudi, kako so jo prejšnji olimpijski nastopi gnali naprej.

Od začetka 24. zimskih olimpijskih iger nas loči le še nekaj dni

Olimpijske igre vselej izluščijo zanimive, nenavadne in presunljive zgodbe. Za uvod v Peking 2022 vam ponujamo spomin na eno najbolj nenavadnih slovenskih športnih zgodb, ki se je v Vancouvru leta 2010 dotaknila tudi svetovne športne javnosti. Petra Majdič je tedaj osvojila bronasto medaljo in poskrbela za vrhunec svoje izjemno bogate kariere.

--------------------
Letošnje zimske olimpijske igre se sicer uradno začnejo četrtega februarja. Tudi slovenska reprezentanca se počasi zbira na prizorišču v Pekingu. Naše olimpijce smo vprašali, na kaj ob povezavi s Kitajsko najprej pomislijo.

--------------------
Svetovno gledano, se prihajajočih iger v Pekingu že vse od samega izbora leta 2015 drži precej negativen predznak. V našem delu sveta je javnost tako ali tako nenaklonjena visokim stroškom iger, kar najbolj potrjuje dejstvo, da so kar štirje evropski kandidati zaradi vpliva javnega mnenja predčasno umaknili kandidaturo za letošnje igre. Prav tako gre pri izboru Pekinga še za vprašanje spoštovanja človekovih pravic, politična vprašanja in za nameček na koncu še za povsem zdravstveno-varnostno vprašanje v povezavi s covidom-19, ki ga seveda nihče ni mogel predvideti, vendar bo to zadnje lahko še kako vplivalo na športne dosežke na igrah.

--------------------
Slovenijo bo v Pekingu zastopalo 42 športnikov. Večji del jih bo nastopalo v zaledju Pekinga, vse pa kaže na najmanj enega tudi v središču kitajske prestolnice. Podrobnejšo predstavitev naše reprezentance je pripravil Dare Rupar.

--------------------
So pa letošnje igre v Pekingu posebne z več zornih kotov. Ste vedeli, da v Pekingu februarja v povprečju sneži dve uri in pol? Snega torej v naslednjih dneh zagotovo ne bo za odmet, ravno nasprotno. Na nobenem od prizorišč sneg ne bo naraven, kar pa ne bo motilo športnikov, ne ameriških, ki so kot edini na vseh dozdajšnjih zimskih olimpijskih igrah osvojili vsaj eno zlato medaljo, kot tudi ne tistih, ki prihajajo iz držav, v katerih snega še niso videli ali pa se ta tam pojavi zelo redko.

--------------------
Za konec še pogovor z Memijem Bečirovičem, ki je v zadnjih letih dobro spoznal način življenja na Kitajskem. O olimpijskem utripu in razpoloženju na Kitajskem se je z njim pogovarjal Franci Pavšer.

Boštjan Reberšak, Dare Rupar, Franci Pavšer, Igor Tominec, Luka Petrič, Marko Cirman