Šport 202

Oglasna tabla pod petimi olimpijskimi krogi

Marketing postaja od olimpijade do olimpijade vse pomembnejši dejavnik

olimpijske igre tokio, foto reuters
foto: Reuters/MMC RTV SLO

V Pekingu se bodo kmalu začele 24. zimske olimpijske igre. Športnice, športniki in njihovo spremljevalno osebje odštevajo do vrhunca tekmovalne zime, precej dlje so se na igre pripravljali organizatorji s pripravo prizorišč in trženjem iger.

Zimske olimpijske igre v Sarajevu so bile zadnje, na katerih so lahko oglaševala tako rekoč vsa podjetja. Še istega leta 1984 je bilo na poletnih olimpijskih igrah v Los Angelesu le 35 sponzorjev. Zmanjšanje števila je pomenilo večje zaslužke, izbrane znamke pa so imele od tega velike poslovne koristi.

"S tem se je doseglo, da igre niso postale oglasna deska poplavljena z različnimi oglasnimi sporočili. Fokus se je preusmeril v znamko iger, v olimpijske kroge, v to, da se o igrah govori. Posledično se je zanimanje s strani sponzorjev preusmerilo na televizijske postaje, s čimer so te dobile večjo vrednost." - Tomaž Ambrožič, direktor agencije Sport Media Focus

Predvsem ob trenutnih zdravstvenih nevšečnostih in manku gledalcev na tribunah ima vse večjo vlogo tudi televizija in z njo povezane pravice, ki so v zadnjih desetletjih švignile v nebo. Kamen spotike so osebna sponzorstva športnikov, smučarji na čeladah na olimpijskih igrah ne smejo nositi napisa svojega osebnega sponzorja.

Če se naslonimo na slogan enega od velikih sponzorjev slovenskega olimpijskega komiteja, je šport res velik biznis.