Ervin Hladnik Milharčič s svojimi dolgoletnimi izkušnjami v novinarstvu še vedno postavlja najvišje standarde v svojih primarnih žanrih - kolumnah in novinarskih reportažah. Najbolje se znajde na terenu, v pogovoru z ljudmi. Goričan v Ljubljani, Slovenec v svetu.

O tem, zakaj vztrajati v novinarstvu, zakaj je na besedilo treba gledati kot na rock’n’roll, o radiu z nostalgijo, o brezrokavniku z žepi in robustnem zelenem terencu.

Leta 2004, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, je mislil, da smo na poti v evropskost, zdaj priznava, da se je zmotil. Kot novinar opaža, da se v njegovi domovini dogaja desna revolucija: "Na oblasti niso konservativci. To so nevarni revolucionarji, ki globinsko spreminjajo ne samo politično strukturo države, ampak tudi ekonomska razmerja, šolski sistem, potiskajo javno zdravstvo v zasebne roke."

"Zdajšnja vlada me spominja na starce, ki gredo v disko. Tam so osemnajstletniki, potem pa imaš v kotu neko skupino 50-, 60-letnikov, ki so si razpeli srajce in plešejo. Ko jih pogledaš, ti pomaga edino pieteta."

Gašper Andrinek