APM

Telefona ne damo iz rok

V modernih avtomobilih je povezava telefona z avtom sila enostavna, zato se sprašujemo, zakaj voznik telefona ne poveže z vozilom

woman-talking-on-the-mobile-phone-inside-of-a-car-KIJF01990
foto: westend61.de

Sean Connery je leta 1963 v filmu o Jamesu Bondu v avtomobilu dvignil telefonsko slušalko in opravil klic. Dvorana se je ob tem na glas smejala ker je bilo to takrat tako neverjetno. Danes v avtomobilih uporabljamo telefone praktično vsi. Ves čas ponavljamo, da je uporaba telefona med vožnjo motnja. V modernih avtomobilih je povezava telefona z avtom sila enostavna, zato se sprašujemo, zakaj voznik ne more oziroma noče narediti tistih nekaj pritiskov na gumb telefona in vmesnik v avtu, da poveže telefon z vozilom. Tudi Andrej Brglez išče odgovor, zakaj mnogi še vedno držijo slušalko v rokah.

Prihodnost prinaša le dva mogoča izhoda iz nove avtomobilske realnosti; ali se boste vi navadili električnih avtomobilov ali pa se bodo električni avtomobili navadili vas. Najbolje je v takšnih primerih vprašati stranke v postopku. V našem primeru Nissanovega leafa. Ne brez razloga. Če odštejemo poskuse, narejene na dvoriščih lokalnih elektromehanikov, je Nissan pred desetletjem postregel s prvim električnim avtomobilom, ki je bil podoben avtomobilu v najširšem pomenu besede. Seveda sta ga mučila doseg in polnjenje baterije, ampak o teh temah bomo v povezavi z električnimi avtomobili govorili še kar kakšno desetletje ali več.  V drugi generaciji in z imenom e+ 62 KWh Tecna je Leaf postal resen sogovornik in tudi sopotnik. A najprej opravimo z umazanimi podrobnostmi in teoretiki zarote.

Ob zimskih pogojih vožnje, brez razmišljanja, kateri energent greje sedeže, volanski obroč in potniško kabino ter ob vožnji tik pod avtocestnimi omejitvami, se tudi Nissanu še vedno zašibijo kolesa. Čim pa odvzamemo posamezne porabnike, hitrost in nepotrebno ogrevanje na prvem mestu, se doseg dramatično zviša. Recimo, prek prsta, do 300 kilometrov gre.

Ampak ob vseh porodnih krčih ima električna vožnja prednost, ki je ne opisuje nobena študija, še specializirani mediji redko; »povsem nestresna je«. Hočemo povedati, da se s posedovanjem električnega avtomobila zniža verjetnost krvožilnih obolenj, povzročenih zaradi stresa. Že sama ergonomija v leafu onemogoča podenje skozi ovinke. Sedi se visoko, vse, vzmetenje, volanski mehanizem in drugi elementi podvozja so mehkobno-lenobni. Sicer električni motor resnično doda ves tisti navor skoraj nemudoma, ampak voznik ne najde pravega razloga, zakaj bi to počel. Glasbeni sistem je odličen in v tišini vožnje lahko pride do izraza, vsi asistenčni sistemi se zdijo izumljeni in razvijani predvsem za električne avtomobile, tako naravno so vkomponirani v vozilo.

Ob tem pa je leaf prostoren avtomobil, ki brez težav prevaža štiri potnike, za petega pa je potrebne nekaj domišljije. Polnjenje oziroma polnilne vtičnice so azijsko čudaške, saj je priključek CHAdeMO na naših prostorih bolj redek ptič; ampak ko ga priklopimo, zna energijo goltati bolj kot slovenski elektroenergetski lobij.

Leaf kljub prihodu velikih kanonov na bojišče še vedno ponosno nosi svojo pionirsko zastavo. Ne dvomimo, da ne bomo dočakali tudi tretje generacije.

Volkswagen kljub omejeni dobavi polprevodnikov še naprej pospešeno nadaljuje s prehodom na električno mobilnost. Lani je podjetje kupcem dobavilo več kot 369.000 električnih avtomobilov, kar je 73 % več kot leto prej. Od tega je bilo približno 106.000 priključnih hibridov, 263.000 pa popolnoma električnih vozil. Ponudbo modelov bodo še širili, že letos v družini ID z modelom BUZZ.

Današnje minute so precej električne, recimo, no, kar zadeva izbor za Slovenski avto leta 2022 pa smo električne avtomobile nekako postavili v vrsto, da še malo počakajo. Za avto leta smo namreč izbrali toyotinega hibridnega križanca yaris cross, ki mu elektrika kar izdatno pomaga pri vožnji, ni pa to popolnoma električen avto. Taka sta bila v finalu VW ID.4 in Škoda enyak, ki jima sicer ni kaj očitati, razen da nista prav poceni. Vendar je za uporabno električno mobilnost treba imeti še kaj, ne samo avtomobila, zato so pri nas za zdaj dobili prednost v izboru cenovno dostopnejši avtomobili, ki niso stoodstotno električni. Zna pa biti, da bo tudi tu elektrika kmalu na vrhu.

Še enkrat vabljeni, da si predstavitev finalistov in potek glasovanja ogledate na naši spletni strani, kjer najdete povezavo na krajši film.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih