Točno pred 20 leti je v ameriško taborišče na Kubi Guantanamo prispelo prvo letalo z ujetniki, ki so jih Američani zajeli v Afganistanu. Tudi po umiku ameriške vojske iz Afganistana taborišče še vedno deluje in še danes so tam brez ustreznih sodnih postopkov zaprti ljudje.

Guantanamo je dokaz tega, kako lahko država popolnoma potepta človekovo dostojanstvo, če za to obstaja političen interes

Pred 20 leti je v ameriško taborišče na Kubi Guantanamo prispelo prvo letalo z ujetniki, ki so jih Američani zajeli v Afganistanu. Tudi po umiku ameriške vojske iz Afganistana taborišče še vedno deluje in še danes so tam brez ustreznih sodnih postopkov zaprti ljudje.

Blaž Kovač iz Amnesty International Slovenija pravi, da taka zloraba prava, kot se dogaja v Guantanamu s strani najmočnejše države na svetu, pomeni poraz civilizacije.

"Pri nekaterih jetnikih je popolnoma jasno opisano, kaj vse se je dogajalo. Številni so bili na robu smrti, enega so morali dvakrat oživljati, ker je skoraj umrl zaradi mučenja v Guantanamu. Imajo hude duševne težave. Izolacija, prikrajšanje spanja, ljudi so priklepali, da so morali stati, da niso mogli spati, uporabljali so elektriko. Gre za grozljive zadeve, ki se enostavno ne bi smele dogajati. Gre za popolno razčlovečenje."

Kot poudarja dr. Vasja Badalič z Inštituta za kriminologijo, je Guantanamo simbol delovanja ameriških oblasti v zadnjih 20 letih.

"Guantanamo je simbol oblasti, ki deluje izven pravnih okvirov, tajno, netransparentno, brez možnosti, da bi bila kaznovana, brez nadzora."

Badalič poudarja, da se je izkazalo, da je mučenje tudi zelo neučinkovito pri pridobivanju informacij. "Celotna vojna proti terorju je šla v smeri uresničevanja ameriških interesov."

Guantanamo je dokaz tega, kako lahko država popolnoma potepta človekovo dostojanstvo, če za to obstaja političen interes, dodaja Blaž Kovač iz Amnesty International Slovenija.

Gorazd Rečnik