Končana je 70. novoletna skakalna turneja. Smučarski skakalci bodo izjemoma ostali v Bischofshofnu še na dveh tekmah prihajajočega konca tedna.

Izmed Slovencev najboljši debitant Lovro Kos na sedmem mestu

Med jubilejno 70. novoletno turnejo je bilo med slovenskimi skakalci veliko nihanj. Svetla točka je bil Lovro Kos, ki se je trikrat uvrstil v prvo deseterico in na koncu končal na skupnem sedmem mestu. Kot debitant je bil po dveh postajah na tretjem mestu, potem pa je prišel trenutek nezbranosti. V prvi seriji tretje tekme mu je uspel dolg skok, pri doskoku je nekoliko nerodno razporedil težišče in končal v snegu. V nadaljevanju turneje je bil po dolžinah skokov še vedno blizu najboljšim, manj suveren je bil pri doskoku, kjer je konkurenci v zadnjih štirih skokih pustil 40 točk.

En ponesrečen doskok je privedel skakalca z več kot 200 skoki v pripravah na sezono do dvomov. Zadnji del skoka mu je onemogočil izjemen debi na zmagovalnem odru. Ostali skakalci pred olimpijskimi igrami prav tako sestavljajo svoj mozaik vrhunskega skoka. Konstantnost je v smučarskih skokih zgrajena predvsem s samozavestjo in psihološko trdnostjo. To bo naša reprezentanca v preostalih štirih vikendih lovila, da bi iz Pekinga odhajala bolj nasmejana kot z novoletne turneje.

Boštjan Reberšak