Prišel je 1. december in v Sloveniji bomo lahko prvič kupili elektronske vinjete. Letne vinjete za osebna vozila in polletne za motorna kolesa so od danes naprej na voljo samo še v digitalni različici in ne več v obliki nalepk. Elektronska vinjeta bo vezana na registrsko številko vozila, zato bomo ob nakupu potrebovali registrsko številko vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa boste potrebovali še elektronski naslov in plačilno kartico za nakupe prek spleta. O podrobnostih smo se pogovarjali z Branko Videtič, direktorico Področja cestninjenja pri DARS-u.

O podrobnostih smo se pogovarjali z Branko Videtič, direktorico Področja cestninjenja pri DARS-u

Prišel je 1. december in v Sloveniji bomo lahko prvič kupili elektronske vinjete. Letne vinjete za osebna vozila in polletne za motorna kolesa so od danes naprej na voljo samo še v digitalni različici in ne več v obliki nalepk. Elektronska vinjeta bo vezana na registrsko številko vozila, zato bomo ob nakupu potrebovali registrsko številko vozila, za katero bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa boste potrebovali še elektronski naslov in plačilno kartico za nakupe prek spleta: "To je glavna sprememba."

"Tisti, ki bodo e-vinjeto kupovali prek spleta, bodo morali registrsko označbo vnesti dvakrat. Če se boste pri prvem ali drugem vpisu zatipkali, vas bo na to sistem opozoril. Vsi tisti, ki pa jih boste kupovali na prodajnih mestih, pa vam bo prodajalec v podpis izročil potrdilo, da je to vaša registrska označba. Za napako ne bo mogoče kriviti prodajalca. Tukaj moramo biti res zelo natančni in raje dvakrat preveriti."

Če imate še kakšna vprašanja, odgovore dobite v Klicnem centru za cestninjenje na telefonski številki (01) 518 8 350. 

Maj Valerij