Ameriška in Evropska centralna banka sta se konec lanskega leta odločili za postopno zmanjšanje programa spodbud gospodarstvu. ECB bo tako s koncem marca zaključila v pandemiji covida- 19 oblikovan program odkupovanja obveznic. Ključna obrestna mera za zdaj ostaja nespremenjena. Letos je tako tudi pri naložbah potrebna večja mera previdnosti, saj je težko napovedati, kako se bodo na prej omenjeno odzvali finančni trgi. Rok Kužel se je tudi o tem, kaj v letošnjem letu pričakovati na trgu nepremičnin in energentov ter kako dolgo bodo posojila še poceni, pogovarjal z Marjo Milič in Matejem Šimnicem iz podjetja Capital Genetics.

Letos je pri naložbah potrebna večja mera previdnosti

Ameriška in Evropska centralna banka sta se konec lanskega leta odločili za postopno zmanjšanje programa spodbud gospodarstvu. ECB bo tako s koncem marca končala v pandemiji covida-19 oblikovan program odkupovanja obveznic. Ključna obrestna mera za zdaj ostaja nespremenjena. Letos je tako tudi pri naložbah potrebna večja mera previdnosti, saj je težko napovedati, kako se bodo na prej omenjeno odzvali finančni trgi.

"Velikokrat uporabim prispodobo hujšanja, ko poskušam pojasniti upravljanje premoženja. Zdi se mi, da to ljudje nekako najlažje razumejo. Potrebno je torej narediti strateški plan oz. načrt in podobno je tudi pri investiranju ali upravljanju premoženja. Z danes na jutri ne bomo prišli do norih rezultatov, ampak lepo počasi, disciplinirano, sistematično se pa da ustvariti zelo lepo premoženje z investiranjem na borzo." - Marja Milič

Z Marjo Milič in Matejem Šimnicem iz podjetja Capital Genetics smo se pogovarjali tudi o tem, kaj v letošnjem letu pričakovati na trgu nepremičnin in energentov ter kako dolgo bodo posojila še poceni.

 

Rok Kužel