Poslušalci, gledalci in bralci sodelujočih medijev so z glasovanjem določili pet finalistov, ki se bodo potegovali za naslov Slovenski avto leta 2022. To so Toyota yaris cross, Škoda enyak, Opel mokka, Volkswagen ID.4 in Renault megane conquest. Zdaj bomo svoje glasove in točke dodali še novinarji in tako izbrali zmagovalca.

Med petimi finalisti, ki ste jih izbrali poslušalci, gledalci in bralci devetih sodelujočih medijev, bomo izbrali Slovenski avto leta 2022

Danes še enkrat na kratko predstavimo vsem pet avtomobilov, ki so se uvrstili v finalni izbor za Slovenski avto leta 2022, določili pa ste jih vi z glasovanjem. Največ glasov je prejela Toyota yaris cross, tako ji po vašem glasovanju priprada prvih 6 točk.

Cestnoterenski yaris cross in običajni yaris sta tehnično najtesnejša sorodnika, a yaris cross ima za vzor tudi večji model RAV 4: videti je podobno robustno in pustolovsko. Na voljo je tudi bencinski pogon, a prednost tega avta je učinkovit in zato gospodaren hibridni pogon. Kdor želi – in seveda plača –, lahko dobi tudi dodaten električni motor in s tem štirikolesni pogon, sicer pa yaris cross ponuja bogat nabor asistenčnih sistemov. Avto ni poceni, a v resnici tudi njegovi tekmeci niso cenejši. Že res, da yaris cross izpolnjuje večino vrednot slovenskega avtomobila leta, a si zasluži tudi kakšno kritiko. Osrednji zaslon z ne prav sodobnim uporabniškim vmesnikom še vedno nima slovenskih menijev, razmeroma pusta plastična notranjost pa ne sledi atraktivni zunanjosti.

Na drugem mestu je po vašem glasovanju Škoda enyak, zapišemo ji torej 4 točke. Enyaq je Škodin prvi povsem električni avto. Narejen je sicer na enaki tehnični osnovi kot Volkswagnov ID.4, a pri Škodi so enyaqu vtisnili svoj pečat z všečno obliko karoserije in prostorne notranjosti ter z nekaj značilnimi češkimi podrobnostmi. Izbira motornih moči in zmogljivost akumulatorskih sklopov sta dovolj veliki, da tudi zahtevni uporabniki najdejo svojo različico, avto pa je kljub dvema tonama lahkotno vodljiv – pa še tono težko prikolico lahko vleče za sabo.        Prva prava električna škoda je v vseh pogledih dober družinski avto. Z enim polnjenjem lahko prevozimo do 400 km, a ne vedno in povsod – zima in avtocesta precej skrajšata doseg. Vse Škode veljajo za uporabne avte, a enyaq kljub temu ni primeren za vsakogar – kdor doma nima proste vtičnice, bo le težko shajal s takim avtom – tudi če se sprijazni s pomanjkljivostjo vseh električnih avtov – visoko nakupno ceno.

Tretje mesto in 3 točke: Opel mokka. Opel je med številne tekmece v razredu kompaktnih križancev poslal novo mokko, tehnično sorodnico peugeota 2008, ki pa izstopa s svojo edinstveno podobo – tako navzven kot znotraj. Ob znanih francoskih motorjih – 1,2-litrskem bencinskem trivaljniku in 1,5-litrskem dizlu – je mokka lahko tudi povsem električna. Tudi v vožnji je mokka dinamičen, okreten in zabaven avto – bolj kot večina njenih tekmecev. Ljubitelji oplov ji bodo “like” stisnili tudi zato, ker je v njej nekaj legendarne mante. Res je, nova mokka je všečna in zabavna, precej boljša od predhodnice. A vse vendar ni boljše: mokka je v primerjavi s predhodnico izgubila štirikolesni pogon in znanje jezikov – uporabniški vmesnik povsem digitalne armaturne plošče namreč ne zna več slovensko.

Prvi dve točki za četrto mesto prejme Volkswagen ID.4. ID.4 je drugi Volkswagnov avto na novi električni platformi MEB – in dober dokaz, kako dobro platformo so razvili pri Volkswagnu. ID.4 je znotraj zelo prostoren, navzven dimenzijsko obvladljiv, kupcem pa ponuja številne možnosti glede zmogljivosti, zaloge energije in dosega z enim polnjenjem. Je odličen družinski avto, ki lahko vleče tudi počitniško prikolico, a tudi za ID.4 – kot za večino električnih avtov – velja: ni poceni in ni za vsakogar.V avte povsem električne družine ID je Volkswagen vpeljal tudi povsem digitalno uporabniško izkušnjo, ki pa zahteva kar nekaj privajanja. Volkswagen pomeni “ljudski avto”, a cena ID.4 ni prav nič ljudska – še zlasti, če želimo avto opremiti s popolnim naborom asistenčnih sistemov in dvema motorjema za štirikolesno gnano različico GTX. Električna mobilnost za zdaj ostaja domena premožnejših …

Kot zadnji se je v finalni izbor uvrstil in osvojil eno točko Renault megane conquest. Renaultev vstop v modni oziroma trendovski razred kupejevskih križancev je obetaven: megane conquest ni le všečen na pogled – njegova kupejevska oblika ne jemlje prostora potnikom v kabini, z večjo oddaljenostjo od tal pa ga lahko zapeljemo tudi na kakšen grob kolovoz. Ob znanih bencinskih motorjih je namesto dizelskega zdaj na voljo tehnično zapleten, zanimiv in dokaj učinkovit hibridni pogon. Sicer Renaultev hibridni pogon od voznika zahteva nekaj potrpljenja in zaupanja, saj ni prav odziven in dinamičen, zato tudi ne ponuja kakšnih posebnih užitkov v vožnji. A čeprav megane conquest ne izstopa pri nobeni lastnosti, ponuja zanimivo, trendovsko – in cenovno precej ugodno alternativo klasičnim avtomobilskim zasnovam.

To je torej vseh pet finalistov. V torek, 11. januarja se zberemo novinarji vseh devetih sodelujočih medijev, podelimo glasove oziroma točke izbranim avtomobilom in na koncu razglasimo Slovenski avto leta 2022. Snema se tudi krajši film o letošnjem dogajanju okrog izbora, po našem glasovanju bo dosegljiv tudi na spletni strani Vala 202.

 

 

 

Janez Martinčič