Ime leta

Koncert doma: Koala Voice

Pred razglasitvijo imena leta 2021

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Poslušalci Vala 202 so prek celega leta izbirali izjemne posameznike, ki so jih navdihovali s svojimi znanstvenimi in športnimi dosežki, humanitarnostjo ter ustvarjalnostjo.

V studiu so nastopili Koala Voice. Po koncertu pa smo izvedeli, da je ime leta 2021 postala Anita Ogulin.

Kitaro, s katero sta igrala na koncertu, Domen in Manca podarjata projektu Botrstvo.

Celoletno ponedeljkovo izbiranje imena tedna je tesno povezano s humanitarnim projektom Botrstvo. Z glasovanjem za kandidate prek SMS sporočil poslušalke in poslušali prispevajo 1 evro za socialne ogrožene otroke. Val 202 z ZPM Ljubljana Moste-Polje sodeluje od marca 2012. Botrstvo je postalo največji in najbolj prepoznaven program za pomoč otrokom iz vse Slovenije. Z njim je pomoč dobilo 11.390 otrok, ki so prejeli pomoč 9.266 botrov, skupno je bilo zbranih več kot 24 milijonov evrov pomoči.

Kandidati za ime leta:

Ime januarja je Matjaž Ugovšek, predsednik društva Duh časa, ki s prostovoljci v akciji Nihče brez, pomaga otrokom iz socialno ogroženih družin do računalniške opreme za šolanje na daljavo.

Ime februarja je Mia Skrbinac, dramska in filmska igralka, ki se je javno izpostavila in spregovorila o tem, da je bila med študijem na AGRFT žrtev spolnega nadlegovanja in tako opozorila na nujnost ničelne tolerance do vsakršnega nasilja v družbi.

Ime marca je Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, kjer so uspešno izpeljali akcijo zbiranja sredstev za napredno aparaturo izvajanja nove tehnike celične terapije.

Ime aprila je Vojko Gašperut, slikar iz Cereja pri Sv. Antonu z izjemnim opusom, ki je še toliko bolj osupljiv, ker slika z usti.

Ime maja je Anita Ogulin, dolgoletna prostovoljka in predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, kjer skrbijo za številne programe in projekte za celostno pomoč otrokom in družinam iz vse Slovenije. Njihov najprepoznavnejši program Botrstvo v Sloveniji je do zdaj pomagal že skoraj 11.000 otrokom.

Ime junija je Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, v katerem so pred dvema letoma zagnali akcijo #jaztudi. Z nepopustljivim bojem za redefinicijo spolnega nasilja in posilstva so dosegli sprejetje novele kazenskega zakonika po konceptu modela "samo ja pomeni ja".

Ime julija je Tadej Pogačar, ki je z letošnjo zmago na dirki po Franciji ponovil lanski uspeh, zmagal pa je tudi na treh etapah dirke in v skupnem seštevku najbližje zasledovalce prehitel za več kot pet minut. Na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu pa je v cestni kolesarski dirki Sloveniji priboril prvo olimpijsko medaljo v kolesarstvu.

Ime avgusta je Janja Garnbret, športna plezalka, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu suvereno osvojila zlato medaljo v kombinaciji in se v zgodovino zapisala kot prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju.

Ime septembra je Ana Tasič, humanitarka in smučarska vaditeljica, ki je v Afganistanu sodelovala s tamkajšnjimi športniki, od prihoda talibanov v Kabul pa v sklopu civilne mreže pomaga pri reševanju svojih varovancev in drugih civilistov.

Ime oktobra je Svetlana Makarovič, prejemnica Ježkove nagrade za leto 2021, naša najbolj reprezentativna sodobna pravljičarka, ki jo odlikujejo širina, globina in ostrina duha, močno je zaznamovala tudi slovensko gledališče in šanson.

Ime novembra je Gregor Serša, vodja oddelka za eksperimentalno onkologijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer začenjajo prvo fazo klinične študije novega genskega zdravila za zdravljenje raka.

Ime decembra je Gregor Lampelj, prostovoljni gasilec in najemnik lokala Ribiški dom Vevče, ki je konec novembra pred zanesljivo utopitvijo rešil starejšo občanko. Ta je padla v mrzlo Ljubljanico tik pred brzicami, Gregor je brez pomisleka skočil za njo, a so jo brzice že odnesle. Zato je stekel ob obrežju, zaplaval do konca brzic in jo potegnil iz vrtinca.