Druga jutranja kronika

Stroka opozarja: karantene bi ob hitremu širjenju omikrona lahko ohromile delovanje družbe

Na sporedu ob 7.00

Koronavirusna različica omikron po oceni stroke že predstavlja polovico vseh primerov okužbe pri nas. Zdaj zbolevajo predvsem mladi, ki še živijo pri starših, v prihodnjih dneh pričakujejo porast primerov okužbe v starostni skupini od 40 do 55 let, pri kateri je več možnosti za potrebo po bolnišničnem zdravljenju. Ob pritiskih na bolnišnice pa pristojne skrbi tudi povečano število karanten. Oddaja med drugim prinaša tudi te poudarke:
- Kljub težavam, ki jih je epidemija povzročila v gospodarstvu, pa številne zaposlovalce v tem času pestijo drugačne skrbi - kje najti delavce. Delodajalci se pri tem srečujejo z dolgimi čakalnimi dobami za pridobitev delovnih dovoljenj na upravni enoti. Na ljubljanski so zasuti z vlogami, preobremenjeni zaposleni odhajajo.
- Avtomobilska industrija je zarad prekinjenih dobavnih verig doživela številne udarce, porušeno razmerje ponudbe in povpraševanja bi lahko vodilo v dodatno zvišanje cen
- Oblasti v Kazahstanu so razglasile izredne razmere zaradi nasilnih protestov, ki so izbruhnili zaradi podražitve pogonskih goriv.