Decembra po navadi odpremo malo več oken, pa ne tistih za prezračevanje prostorov, ampak tudi majhnih okenc na adventnih koledarjih. Predstavljajte si, da ne bi odpirali okenc na adventnem koledarju, ampak bi namesto tega imeli nalogo, da vsak dan do božiča v veliko prazno škatlo zbirate hrano in praktične stvari, ki so na seznamu ter na koncu polno škatlo dobrot podarite nepoznani družini v stiski. Takšna ideja dobrodelnega adventnega koledarja je skupni projekt Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Na Zvezi izberejo družine, ki so vključene v njihove programe in so tako ali drugače ogrožene. Večinoma so to otroci staršev, ki imajo psihosocialne težave, se soočajo s stanovanjsko problematiko, brezposelnostjo, zdravstvenimi težavami in prihodki pod minimalno plačo.

Dobrodelni adventni koledarji: Na obisku v skladišču Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje

Decembra po navadi odpremo malo več oken, pa ne tistih za prezračevanje prostorov, ampak tudi majhnih okenc na adventnih koledarjih. Predstavljajte si, da ne bi odpirali okenc na adventnem koledarju, ampak bi namesto tega imeli nalogo, da vsak dan do božiča v veliko prazno škatlo zbirate hrano in praktične stvari, ki so na seznamu ter na koncu polno škatlo dobrot podarite nepoznani družini v stiski. Takšna ideja dobrodelnega adventnega koledarja je skupni projekt Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje. Na Zvezi izberejo družine, ki so vključene v njihove programe in so tako ali drugače ogrožene. Večinoma so to otroci staršev, ki imajo psihosocialne težave, se spoprijemajo s stanovanjsko problematiko, brezposelnostjo, zdravstvenimi težavami in prihodki pod minimalno plačo.

"Za mano je bilo zelo noro leto. To je najboljši opis, ker smo imeli zelo hude družinske stiske, ki so se vlekle skozi vse leto, tako da bi to leto najraje kar izrezala ven."

"Praznike bolj skromno preživljamo, jaz sem brezposelna, otroka hodita še v šolo, tako da bolj skromno."

Dobrodelne adventne koledarje so letos zbirali prvič. Na koncu se jih je nabralo približno 70. Daroval jih je lahko kdor koli.

"Ljudje nikoli ne vemo, kdaj bomo na tej ali pa na oni drugi strani, tako da se mi zdi, da če lahko, če imaš željo, lahko vedno pomagaš. Se mi zdi, da je to ena lepa gesta, lepa priložnost." – donatorka Andreja

"To, da lahko nekomu s to škatlo sporočim, da čeprav se mogoče zdi, da je pozabljen ali da nihče ne misli na njega, to ni tako. Vem, da taka škatla nobenemu ne bo prinesla nobene spremembe, ampak mogoče jim lahko polepša en večer, nekaj ur, naredi praznike bolj vzdržne." – donatorka Sabina

Kaja Ravnak