Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat zanimivosti o tornadih.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat zanimivosti o tornadih

Izmed spodnjih trditev poiščite napačno.

1. Tacuja Fujita, alias Mr. Tornado, je bil eden največjih ameriških strokovnjakov za tornade. Leta 1945 je kot otrok še živel v Kokuri na Japonskem, kamor bi morala pasti druga atomska bomba, pa so jo zaradi slabe vidljivosti odvrgli na Nagasaki.

Trditev je resnična

2. Korporacija Gibson je 1998 izdelala posebno serijo 200 kitar "Old Hickory". To je tudi vzdevek nekdanjega predsednika ZDA Andrewa Jacksona, kitare pa so bile narejene iz 200 dreves, ki jih je na njegovem nekdanjem posestvu izruval tornado.

Trditev je resnična

3. Enega najhujših tornadov v zgodovini, leta 1925 v ZDA, meteorologi niso napovedali zato, ker je bilo uradno prepovedano uporabljati besedo tornado, ker bi to lahko sprožilo paniko. Umrlo je 700 ljudi.

Trditev je resnična

4. 75-letna gospa se je leta 2017 pred divjanjem tornada v Teksasu zatekla v svojo kopalno kad. Čez nekaj ur so jo našli na 200 metrov oddaljenem drevesu, še vedno v kadi in nepoškodovano.

Trditev je resnična

5. Tri četrtine tornadov zabeležijo v ZDA. Za najhujšega v zgodovini pa velja tornado leta 1985 v Indiji. Zradiral je dve mesti in za sabo pustil skoraj 12 tisoč žrtev.

Trditev je izmišljena

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj