Poljska je že dlje časa na tnalu evropskih institucij. Sicer razklana poljska družba si v krizi identitete kljub temu želi evropske prihodnosti. Vseeno pa trenutna vlada ne želi opustiti načrtov o popolnem nadzoru sodstva in nadaljevanju zatiranja ženskih pravic. A poljska civilna družba je bolj živa in dejavna kot kadarkoli, želijo si obraniti tako neodvisno sodstvo kot ženske pravice. Zakaj je to dvoje tesno povezano, zakaj vse več mladih uradno zapušča poljsko Cerkev in kaj o vsem tem meni legendarni nobelovec in nekandanji predsednik Lech Wałęsa.

Poljska civilna družba je bolj živa in dejavna kot kadar koli, želijo si obraniti tako neodvisno sodstvo kot ženske pravice. Zakaj je to dvoje povezano in kaj o vsem tem meni legendarni Lech Wałęsa

Poljska je že dalj časa na tnalu evropskih institucij. Sicer razklana poljska družba si v krizi identitete kljub temu želi evropske prihodnosti. Vseeno pa vlada ne želi opustiti načrtov o popolnem nadzoru sodstva in nadaljevanju zatiranja ženskih pravic. A poljska civilna družba je bolj živa in dejavna kot kadar koli, želijo si obraniti tako neodvisno sodstvo kot ženske pravice. Zakaj je to dvoje tesno povezano, zakaj vse več mladih uradno zapušča poljsko Cerkev in kaj o vsem tem meni legendarni nobelovec in nekdanji predsednik Lech Wałęsa?

Sogovorniki:

Michał Wawrykiewicz: "Neodvisnost sodstva je na ramenih poljskih sodnikov, ki so zelo pogumni in se ne bojijo represije, sledijo evropskemu pravu in izvršujejo sodbe Sodišča Evropske unije neposredno vsak dan. In tudi zato je naša vlada tako zelo besna ter želi do tal porušiti poljsko sodstvo."

Klementyna Suchanow: "Poljskih žensk je strah nosečnosti. Če le lahko, prestavljajo obdobje materinstva čim dlje ali pa preprosto nočejo postati matere. Ker se na Poljskem ne počutijo varne."

Jacek Koltan: "Bojim se, da nam prebivalcem ta globalizirana realnost daje občutek, da nič več ne veljamo. Nimamo vpliva kot politični akterji na to, kaj se dogaja nad nami. To je tudi nekaj, kar ljudi dela jezne. Bojim se, da je to tudi vir zelo nevarnih političnih emocij, ki jih lahko vidimo danes na svetu."

Zvočna potrditev ⬇️ https://t.co/sxh5P9xdbR pic.twitter.com/uZIu7V0qVT

— Gašper Andrinek (@Caspersek) November 8, 2021

 

Gašper Andrinek