Poslovne krivulje

Kako voditi podjetje, v katerem ima več kot polovica zaposlenih doktorat?

Gost je Boris Horvat, direktor podjetja Abelium

kopija
Fotografija je simbolična.
foto: Pixabay.com

Pogovarjali smo se z dr. Borisom Horvatom, direktorjem in soustanoviteljem podjetja Abelium. To visokotehnološko podjetje že več kot desetletje uvaja najrazličnejše digitalne rešitve. Kot se radi pohvalijo: njihova ekipa poskrbi, da sta izdelava in uporaba informacijskih sistemov, matematičnih algoritmov in naprednih digitalnih rešitev za naročnike precej preprosti. Večina ekipe pri njih dela na daljavo, skoraj vsi pa bi lahko delali tudi pri katerem od globalnih tehnoloških velikanov.

"Plača mora biti primerna, po drugi strani pa ni potrebno, da je primerljiva s plačo v Googlu. Vsi moji sodelavci so imeli možnost izbire med odhodom v tujino in delom v Sloveniji. In Slovenija da zelo veliko v primerjavi s tistimi dolarji in evri, ki jih dobiš v tujini. Tukaj imamo urejeno okolje, tukaj so prijatelji, družina. Še vedno pa moraš narediti nekaj, kar se v globalnem svetu pozna."

Kako pa je voditi podjetje, v katerem ima več kot polovica zaposlenih doktorat?

"Matematiki so zelo specifičen primer ljudi, ki poleg tega, da na neko vprašanje odgovorijo z da ali ne, znajo reči tudi ne vem. In prav v tem 'ne vem' se pogosto skriva dodana vrednost, zato ga je treba raziskati. Morda ga potem tudi sprogramiramo in avtomatiziramo ter iz njega naredimo končen proizvod."