Nina Zagoričnik se je v živo oglasila iz ljubljanskih Križank, kjer že stoji konstrukcija za novo streho nad poletnim gledališčem, ki jo je pred petimi leti uničil aprilski sneg. V legendarni in akustični amfiteater se bodo vrnile številne prireditve, tudi poletni Festival Ljubljana, ki je vmes dobil novo prizorišče na Kongresnem trgu.

Prostor, kjer stoji poletno gledališče Križank je iz nekdanjega samostanskega vrta zasnoval arhitekt Anton Bitenc, Plečnikov učenec in kasneje njegov asistent, ki je mojstru risal načrte za Križanke. Nekdanjo streho je leta 1965 zasnoval gradbeni inženir Miloš Marinček in prav te premične strehe, se ni dalo več rekonstruirati. Vzrokov je več. O tem z gostom, arhitektom Petrom Gabrijelčičem, avtorjem nove strehe.

Zakaj konstrukcija nove strehe nad letnim prizoriščem v Križankah vzbuja dodatna vprašanja in pomisleke med mimoidočimi ter strokovno javnostjo?

V ljubljanskih Križankah že stoji konstrukcija za novo streho nad poletnim gledališčem, ki jo je pred petimi leti uničil aprilski sneg. V legendarni in akustični amfiteater se bodo vrnile številne prireditve, tudi poletni Festival Ljubljana, ki je vmes dobil novo prizorišče na Kongresnem trgu. Prostor, kjer stoji poletno gledališče Križank, je iz nekdanjega samostanskega vrta zasnoval arhitekt Anton Bitenc, Plečnikov učenec in pozneje njegov asistent, ki je mojstru risal načrte za Križanke. Nekdanjo streho je leta 1965 zasnoval gradbeni inženir Miloš Marinček in prav te premične strehe se ni dalo več rekonstruirati. Vzrokov je več. Lastništvo Križank je deljeno: 48 odstotkov pripada Mestni občini Ljubljana, 52 odstotkov pa državi. Pri prenovi so se odločili za začasno samostoječo konstrukcijo demontažne strehe. Rekonstrukcija stare strehe bi bila mogoče le, če bi bili prej obnovljeni vsi preostali objekti v Križankah. 

"Vsi so bili mnenja, da so konstrukcije premasivne. Odločili smo se, da bi iskali rešitev v samostoječi strehi, ki bi se po sanaciji drugih objektov lahko uporabila v druge namene in bi se tako lahko nazaj vzpostavil nekdanji prostor." – Peter Gabrijelčič, arhitekt, dolgoletni profesor in dekan Fakultete za arhitekturo ter avtor nove strehe

 

Nina Zagoričnik