Kot marsikaj, je mednarodni dan prijaznosti v Sloveniji zaživel zaradi entuziazma posameznikov. Čeprav je bila deklaracija o prijaznosti podpisana že leta 1998, so ga veliko pozneje k nam zanesli prostovoljci mariborskega društva Humanitarček, ki so od leta 2016 tudi uradni ambasadorji tega dneva pri nas. Prvo leto so sledili ideji, da se neznancem na ta dan podarja rumeno cvetje, a kot prostovoljno društvo brez kakršnih koli sredstev so se že naslednje leto odločili za drugačen simbol – porisan, pobarvan ali popisan kamenček. In letos jih bo zagotovo že več kot 20.000 in tudi tukaj smo Slovenci rekorderji. Z akcijo so začeli v Mariboru, pridružili so se jim številni vrtci, šole in podjetja.

Ob mednarodnem dnevu prijaznosti: če ob poti naletite na porisan kamenček, ne hitite proč

Kot marsikaj drugega je mednarodni dan prijaznosti v Sloveniji zaživel zaradi entuziazma posameznikov. Čeprav je bila deklaracija o prijaznosti podpisana že leta 1998, so ga veliko pozneje k nam zanesli prostovoljci mariborskega društva Humanitarček, ki so od leta 2016 tudi uradni ambasadorji tega dneva pri nas. Prvo leto so sledili ideji, da se neznancem na ta dan podarja rumeno cvetje, a kot prostovoljno društvo brez  kakršnih koli sredstev so se že naslednje leto odločili za drugačen simbol – porisan, pobarvan ali popisan kamenček. In letos jih bo zagotovo že več kot 20.000 in tudi tukaj smo Slovenci rekorderji. Akcijo so začeli v Mariboru, pridružili so se jim številni vrtci, šole in podjetja. 

"Ideja je preprosta. Kamenček doma pobarvamo in ga pustimo na izbranem mestu skupaj s sporočilom, z namenom, da nekomu polepšamo dan. Predstavljajte si, da greste čisto slabe volje v ponedeljek v službo in pred vhodom najdete kamenček s porisanim nasmeškom. Ne moreš si kaj, da ti to ne bi polepšalo dneva." – Ninna Kozorog, društvo Humanitarček

Časa za barvanje, risanje in pisanje spodbudnih besed na kamenček je še dovolj. Svoj izdelek kamenčkomanije, kot pravijo pri Humanitarčku, pustite na kakšnem naključno izbranem mestu. Mednarodni dan za nastavljanje kamenčkov prijaznosti bo uradno v soboto, 13. novembra.

Jana Vidic