Mirjana Ule je utemeljiteljica študija socialne psihologije in znanstvenega magistrskega študija Sociologija vsakdanjega življenja

Socialna psihologinja dr. Mirjana Ule se s ključnimi družbenimi premiki nikoli ni ukvarjala zgolj kot raziskovalka, ampak jih je vedno naslavljala tudi kot aktivna državljanka. Je utemeljiteljica študija socialne psihologije in znanstvenega magistrskega študija Sociologija vsakdanjega življenja. Oboje na Fakulteti za družbene vede, kjer je leta 1994 ustanovila tudi Center za socialno psihologijo in ga vodila vse do upokojitve leta 2017. Od letošnjega junija je tudi izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti, sicer pa avtorica vrste temeljnih znanstvenih monografij, v katerih se je poleg že omenjenega ukvarjala z identiteto, življenjskimi poteki, družino, starševstvom in ženskami.

“Jaz bi rekla, da se moralni zlom ne dogaja med ljudmi, ampak na ravni politike in vodilnih institucij, vsak dan ga opažamo - z neprimernimi sporočili in načinom obnašanja. Na strani ljudstva gre kvečjemu za moralno zgroženost, kar sproža veliko nezaupanje med ljudmi in skepso v ukrepe.”

Posledično se trgajo vezi med državo in državljani. “Temeljno zaupanje v institucije predstavlja neko stališče do sveta kot pravega in pravičnega ter pomirja čustva strahu, predstavlja neke vrste zaščito in varnosti med državljani in državo.” Rušijo se tudi razmerja med državo in družino, ki postaja vedno bolj zaščitniška in v Sloveniji posebna še v nečem: v (pre)velikem vpletanju staršev v izobraževanje otrok.

“To pomeni, da so starši tudi šolsko delo prevzeli na svoja pleča, se vtikajo, kjer ni njihovo mesto. Do neke mere šolam oziroma tistim,  ki vodijo šolsko politiko, to ustreza. Po drugi strani pa pomeni, da se razmerja med družino in šolo rušijo.”

Kot pravi, jo je ključno formiralo študentsko gibanje in leto 1968, zato je skladba Imagine Johna Lennona zanjo še vedno neke vrste himna. Predstavlja namreč vrednote, za katere se je zavzemala še kot študentka in za katere se zavzema vse življenje.

“Naučili smo se, da nobena pravica ni do konca obranjena.”

V duhu pogovora in vrednot je tudi glasbeni izbor tokratne nedeljske gostje Mirjane Ule:

Molk in profiti: Jani Kovačič

Imagine: John Lennon 

 

Bella Ciao: v izvedbi Kombinatk 

Maja Ava Žiberna